Detox pro hříšnice

Zdraví 4. února 2019

Ano, zhřešila jsem. Pila jsem kolu, jedla hamburgery, místo celozrnných rohlíků požívala ty bílé a v oddělení zeleniny jsem opakovaně předstírala, že nevidím regál s mrkví.

Teď před zrcadlem kontroluji výsledek svého nadšení pro fast foody, čínská bistra a tučné latte macchiato. Do hlavy se mi pomalu vkrádá jediná myšlenka: Je konec. Přichází doba půstu a hladovění, smutku a soužení.

Protože pokud se chci zbavit toho, co mi vyrostlo kolem pasu (a rozhodně to nebudu svádět na břicho vytahané těhotenstvím), musím na sobě začít makat. Aspoň trošinku.

Měla bych začít nějakou očistou. Detoxikací prostě. A nejenom svou vlastní, ale očistím vše a každého, kdo mi přijde pod ruku! Jdete do toho taky? Takže, co nejdřív a co potom? A prosím pěkně, ať to moc nebolí...

ÚKOL 1: Odmrazte ledničku

Je to praktické a usnadní vám to její opětovné zasídlení zdravými potravinami. Určitě budete překvapená, co všechno v ní najdete. Já jsem například v mrazáku objevila vanilkové rohlíčky a dálkové ovládání k CD přehrávači. Rohlíčky jsem vyhodila, ovládání funguje.

Nesyslete potraviny. Kupujte jen to, co dokážete spotřebovat do tří dnů. Vše ostatní je balast.

ÚKOL 2: Přehodnoťte svůj pitný režim

Schválně – kolik vody vypijete za den? Já asi půl litru, což je zoufale málo. Kafe ani čaj se nepočítají (to je fakt škoda), ale stejně tak ani slazené limonády, víno a jiné lihoviny. Takže, kolik vody bychom měli vypít za den?

Pátrám na internetu, a když tvrzení výživářů a doktorů zprůměruji, vyjde mi něco málo přes dva litry.

To mi odejdou ledviny. Ne, ale vážně: Pijte, seč můžete. Voda na sebe váže všechny ty jedy, co si dobrovolně vpravujeme do těla a odplavuje je ven. Pokud si k tomu dáte navrch kolu, tak si ty jedy v těle zabetonujete ještě půl kilem cukru. Což během očistné procedury není zcela žádoucí. Takže, objevte vodu. Teče vám z vodovodu.

ÚKOL 3: Nepředstírejte pohyb – hýbejte se

Zde se nevyhnu zaběhlým klišé. Musíte prostě pohnout kostrou. A tím nemyslím takzvaný stínový pohyb, kdy z auta obdivujete běžce a představujete si, že to jste vy.

Pokud jste statická, převaluje se na místě i váš metabolismus. Má-li tělo fungovat, musíte ho rozhýbat.

Ideální je chůze. Minimálně zatěžuje klouby, prokrví organismus, a když do toho šlápnete, docela slušně spalujete tuky. Každý, kdo tvrdí, že na procházku nemá čas (včetně mě), lže si sám pěkně do kapsy. Na půl hodiny ostřejší chůze denně si může udělat čas každý. Každý, kdo opravdu chce.

ÚKOL 4: Okuste kaktus

To jsem napsala spíš proto, že to tak pěkně vypadá. Jinak mám na mysli šťávu či ještě koncentrovanější gel z aloe vera. Na trhu je nepřeberné množství produktů, které se tváří jako čistý odvar z této léčivé květiny. Ovšem jen několik jich obsahuje vskutku vysoké procento pravé aloe. Více vám napoví cena i letáček o složení.

Aloe pomáhá tělu zbavit se škodlivin. Je silným antioxidantem a při dlouhodobém užívání dokáže zklidnit projevy mnoha civilizačních chorob.

Počínaje stresem a lupénkou a konče žaludečními vředy. Takže vynechejte pro tentokrát silné detoxikační čaje a vyzkoušejte mnohem přívětivější nápoj z aloe.

ÚKOL 5: Objevte řasu a ječmen

Mladý ječmen pomáhá udržovat v organismu zásadité prostředí, a tím ho chrání před problémy způsobenými stresem.

Obsahuje bílkoviny, minerály, chlorofyl a aminokyseliny. V kombinaci se zvýšeným přísunem zeleniny působí jako silný antioxidant.

I sladkovodní řasa chlorella je napěchovaná vitaminy a antioxidanty, které vám pomohou očistit organismus od všech škodlivých látek. Navíc obsahuje přírodní antibiotikum chlorellin se silně antibakteriálními účinky. Další důležitou složkou je chlorofyl, který pomáhá zlepšovat krevní obraz a urychluje hojení ran.

Obojí dostanete v lékárnách v podobě doplňků stravy.

ÚKOL 6: Zvykněte si na zeleninu

Nemusíte ji milovat, stačí, když ji budete jíst. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, minerály... všichni to víme, ale stejně ji do jídelníčku zařazujeme spíše sporadicky. Přitom i mrkev se dá upravit tak, že chutná.

I když naléhavě toužíte po štíhlé linii, neupravujte zeleninu jako hlavní chod. Vždycky by měla sloužit jako příloha.

Pokud budete extrémně spořádaně konzumovat pouze zeleninu, budete se po každém jídle cítit nedojedená. A to jste jen kousek od toho, abyste vybílila špajz nebo ledničku. Nebo obojí. Což není žádoucí.

ÚKOL 7: Zapomeňte na tuky

Vynechejte alespoň na čtrnáct dní všechny smažené produkty. Strašně ráda bych napsala, že je to jednoduché. Není. Ale jde to! Když to zvládnete, budete po týdnu pozorovat několik zajímavých změn.

Za prvé vám nebude špatně. Což je super. Obzvlášť, pokud si stejně jako já, potrpíte na fast foody. Za druhé – určitě si budete připadat lehčí.

Opravdu nelžu. V případě, že na dva týdny vynecháte všechny přepálené tuky, budete mít štíhlejší pocit. A nemusíte přitom nijak dramaticky cvičit. To už stojí za zkoušku.

Co musíte vědět:

  • Jaro je ideální doba k pročištění organismu

  • Pokud se snažíte o detoxikaci těla - nekuřte

  • Během detoxikace nepijte alkohol

  • Jezte střídmě

  • Zvyšte příjem tekutin

  • Zařaďte do jídelníčku lehké potraviny – jáhly, pohanku apod.*

  • Podpořte detoxikaci potravinovými doplňky

  • Pokud se chystáte na dramatickou detoxikaci zahrnující například půst, určitě tento proces konzultuje s odborníkem