Hormonální jóga pomůže vyřešit mnoho zdravotních obtíží, říká její lektorka Adéla Vaculíková

Zdraví 9. srpna 2014

S jógou začínala kvůli protažení a posílení těla. Nyní je Adéla Vaculíková (32) certifikovanou lektorkou hormonální jógové terapie (HJT), jejíž podstatou je nastolení hormonální rovnováhy v těle ženy.

Vystudovala jste sportovní gymnázium, pro které jsou typické zejména atletika nebo plavání. Jak jste se dostala k józe?

Sportovní gymnázium, které jsem studovala, bylo zaměřené převážně na karate (smích), v té době jsem ještě hrála tenis a dělala moderní gymnastiku. Na jógu jsem začala chodit kvůli protažení a přirozenému posílení celého těla. Před každým sportovním výkonem je třeba tělo pořádně protáhnout a většina protahovacích cviků a rehabilitačních cvičení vychází z jógy. Je to přirozený pohyb a ta přirozenost mě na józe bavila.

Předpokládám, že jste začínala klasickou jógou. Proč ten přesun k józe hormonální?

Začínala jsem power jógou, která mi byla svým zaměřením na fyzické tělo nejsympatičtější. Postupně mě ale čím dál tím víc přitahovala také klidnější a soustředěnější hatha jóga. Současně se cvičením jsem začala číst celou řadu knih o józe, v nichž jsem nacházela souvislost mezi jógovými pozicemi a jejich vlivem na žlázy s vnitřní sekrecí (vaječníky, štítná žláza, nadledvinky apod.). Následně nato jsem vysadila hormonální antikoncepci a objevily se velké problémy s hormonální nerovnováhou. Lékaři mi diagnostikovali polycystické vaječníky a naměřili mi velmi nízké hladiny ženských hormonů. Byla jsem bez menstruace a ovulace, takže neplodná. Klasická substituční léčba nepomáhala, tak jsem si dala dohromady dvě a dvě, tedy hormonální nerovnováhu a vliv jógy na hormonální systém, a odjela jsem na víkendový kurz hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues. Už během kurzu jsem dostala menstruaci, a od té doby cvičím sestavu HJT každý den. Můj zdravotní stav se díky cvičení velmi rychle zlepšoval, až postupně zmizely všechny mé potíže včetně migrén, problémů s trávením a podobně.

A co bylo pak?

Rozhodla jsem se, že budu tuhle svou zkušenost zprostředkovávat dál. Navštěvovala jsem všechny možné lekce jógy, prostudovala jsem mnoho jógových knih. Absolvovala jsem kurz pro trenéry jógy III. třídy a II. třídy, dva roky jsem cvičila sestavu hormonální jógové terapie pouze pro sebe a poté jsem se vydala na kurz Dinah Rodrigues pro certifikované lektory. Chtěla jsem začít předávat dál právě tuto metodu.

Na jakých principech je vlastně hormonální jóga založena?

HJT je terapeutická metoda, která je zaměřená na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí, čímž pomáhá správnému fungování celého organismu a dokonale harmonizuje hormonální systém. HJT je sestava 21 jógových cviků, v každé pozici je zvolena intenzivní dechová technika, která má za cíl masírovat jednotlivé žlázy a zároveň čistit tělo, které se pak zbavuje nežádoucích látek. Sestava je zároveň lymfatickou masáží. Důležitou částí sestavy je závěrečná relaxace, která pomáhá odstraňovat psychické bloky, jež se už mohly projevit i na fyzické úrovni. Dinah pracovala na vytváření sestavy více než 20 let, vše konzultovala s lékaři, fyzioterapeuty a významnými jógovými učiteli, sestava je tedy do detailů propracovaná.

Které konkrétní problémy umíte řešit?

Všechny, které souvisejí s ženskou hormonální nerovnováhou: nepříjemné projevy menopauzy – návaly horka, emocionální výkyvy a nespavost, dál neplodnost, nepravidelné menstruační cykly, ztrátu ovulace a menstruace, polycystické vaječníky, cysty na vaječnících, předčasnou menopauzu, emocionální nestabilitu, deprese způsobené hormonální nerovnováhou, únik moči, nízké libido, akné... HJT je ale současně vhodná i jako prevence.

Zvládne hodinu i žena, která jógu nikdy necvičila?

70 procent žen, které absolvovaly moje kurzy HJT, dříve jógu necvičily, mnoho z nich ani nesportovalo. Sestavu tedy zvládne i úplný jógový začátečník.

Upravuje hormonální jóga „pouze“ hormonální systém, nebo i proporce?

Pokud pracuje správně hormonální systém, má to velký vliv také na tělesné proporce. Například ženy, které měly problém zhubnout několik let, tak po pár týdnech pravidelného cvičení sestavy zaznamenaly také úbytek na váze. HJT vede k ideálnímu zdravotnímu stavu, s tím souvisí také ideální váha. Já sama jsem během jednoho roku cvičení zhubla 10 kilo. Šlo to pomalu a přirozeně.

O lektorech jógy si spousta lidí myslí, že jsou „otroky zdravého životního stylu“. Jak to máte vy?

Pro mě je nejdůležitější udržovat rovnováhu mezi prací, odpočinkem, zábavou, cvičením a spánkem. Pak je mi dobře.

A nějaké vaše neřesti?

Miluji jídlo, v tom se nedokážu moc omezovat. (smích) Také mám ráda kávu a občas si ráda dám sklenku vína. A vlastně si nemyslím, že by to byly neřesti.

Jak odpočíváte?

Většinou při sportu, v kruhu přátel, ale také třeba na seminářích HJT. Ráda si také přečtu nějakou dobrou knížku nebo zajdu do kina.