„Mezi nejčastější námitky proti polévkám z pytlíku patří, že jsou plné chemie, přesolené, není v nich žádná hodnotná potravina a celkově jsou nezdravé. To ale nemusí platit u všech. Důležité je si vybrat správně,“ konstatuje PhDr. Karolína Hlavatá, PhD., odborná garantka iniciativy Vím, co jím.
Mýtus č. 1: V pytlíkových polévkách je samá sůl
Sůl je přírodní konzervant, který pomáhá udržet potraviny déle trvanlivé. S její konzumací bychom to ale neměli přehánět. Doporučená dávka je mezi 3-5 g soli za den. Češi však spotřebují až 12 g denně, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Nadbytek soli ničí chuťové buňky a vede k nižší citlivosti na slanou chuť. Navíc nám hrozí vysoký krevní tlak (a s ním spojené nemoci srdce a mozku). I proto je důležité hlídat její obsah v potravinách.
Trend snižování obsahu soli v potravinách vnímají i výrobci. „Například obsah soli v polévkách Knorr označených logem Vím, co jím je přesně stanoven – v jedné porci nemůže přesáhnout 2,5 gramu. To ale při domácí přípravě polévek nelze zaručit. Doma je mnohem větší riziko, že si polévku přesolíte,“ říká dietoložka Hlavatá.
Mýtus č. 2: Polévky z pytlíku jsou chemické
Obsah pytlíkových polévek tvoří především zelenina, která prochází procesem dehydratace – tedy sušení. Při tomto způsobu zpracování surovin není zapotřebí užití žádných chemických látek, jelikož se jedná o tradiční metodu konzervace, která se používala dlouhou dobu před moderním technickým zpracováním potravin.
„Proces dehydratace je velice jednoduchý a bezpečný způsob, jak konzervovat surovinu. Při tomto postupu není důvod užívat chemické látky,“ vysvětluje Hlavatá. Aby si dehydratovaná potravina zachovala dobrou chuť, musí se suroviny sklízet v ideální dobu – třeba rajčata zralá, avšak nepřezrálá.
Mýtus č. 3: Pytlíková polévka je plná škodlivého glutamátu
Glutamát (správně glutaman) je sůl odvozená od aminokyseliny glutamové. Ta se běžně vyskytuje vázaná ve všech bílkovinách. V lidském těle jí najdeme zhruba 2 kilogramy. Její soli jsou tedy běžnou aminokyselinou, která se nachází v živočišných i rostlinných potravinách.
Kyselina glutamová je i v mateřském mléce
- Volná kyselina glutamová je obsažena mimo jiné i v mateřském mléce. Kojenec má obvykle větší příjem kyseliny glutamové vztažený na tělesnou hmotnost a den než dospělý člověk ze všech potravin konzumovaných během dne.
Vedle toho existuje nevázaný glutaman, který má schopnost zvýrazňovat chuť. I ten si lidské tělo vyrábí samo, a to až 50 gramů za den. Nezanedbatelný obsah volného glutamanu mají například rajčata, parmezán, žampiony, tedy v kuchyni běžně používané suroviny. Všechny tyto složky přirozeně obsahují volnou kyselinu glutamovou.
„Obecně rozšířený mýtus, že kyselina glutamová je skrývána v kvasničném extraktu, je nesmyslem. Přirozeně se v něm prostě vyskytuje, stejně jako v některých běžných potravinách,“ říká dietoložka Hlavatá. Obsah glutamátu v průmyslově vyrobených potravinách zpravidla nepřesahuje 1 %. Takové množství najdeme ve vybraných potravinách přirozeně.
Co tedy u pytlíkových polévek sledovat?
„Důležité je sledovat obsah tuku, přítomnost trans nenasycených mastných kyselin, soli a obsah přídatných látek. Pokud polévka obsahuje více "éček" než základních surovin, takovouto polévku raději nechte v regálu,“ upozorňuje dietoložka. Při výběru správné pytlíkové polévky poradí logo Vím, co jím.
„Právě u těchto typů potravin, které jsou sice oblíbené, ale nejsou považované za zdravé, potřebují spotřebitelé poradit nejvíce,“ doplňuje Hlavatá. Logo pomáhá s vhodnějším výběrem i v této kontroverzní kategorii a hlídá nejen obsah soli, ale také množství škodlivých tuků zastoupených nasycenými mastnými kyselinami a trans mastnými kyselinami.