Dopřejte si japonskou kuchyni. Je nejen zdravá, ale i chutná

Zdraví 16. 9. 2014

Lidé v zemi vycházejícího slunce žijí v průměru o deset let déle než Evropané. Může za to jednak meditace a pravidelné cvičení, ale především střídmé a zdravé stravování. A čím že je jejich strava tak výjimečná?

1. LEHCE STRAVITELNÁ

japonská kuchyně
foto:

Japonská kuchyně je jednou z nejdietnějších a nejzdravějších na světě, přesto obsahuje vše, co naše tělo žádá. Pokud si myslíte, že se vše točí kolem sushi, ryb a mořských řas, mýlíte se. Japonci jedí také hovězí a kuřecí maso, nudle, rýži, brambory a samozřejmě tofu a velké množství zeleniny a ovoce. Důležitá je i příprava jídel – přednost dávají klasickému vaření nebo vaření v páře a netepelnému zpracování. Nebrání se ani smažení či grilování, ovšem používají kvalitní (sezamový nebo sójový) olej. Díky tomu jsou japonské pokrmy takřka bez cholesterolu, tuku a sodíku, jsou tedy dobře stravitelné a nezatěžují střeva.

  • Náš tip: Do jídelníčku zařaďte více čerstvých a syrových jídel. Smetanové omáčky a houskové knedlíky nahraďte sójovou omáčkou, japonským zeleným křenem wasabi a vařenými bramborami. Maso kupujte libové a čerstvé, nikoli mražené.