Dopřejte si burčák. Hned teď, je to fakt elixír zdraví

Zdraví 30. září 2014

Kvalitní burčák obsahuje mnoho vitaminů, stopové prvky a je bez konzervantů. Pokud dodržíme správnou denní míru, je zdraví ku prospěchu. Nabízíme vám pádné důvody, proč si na něm pochutnat, i cenné rady, jak koupit ten pravý.

Zkvašený hroznový mošt můžete v těchto dnech koupit téměř všude - u silnic, ve vinotékách, na vinobraních nebo ve stáncích na farmářských trzích.

Podle čeho ale poznat, že se jedná o skutečný skvost, a ne o nezdravý „patok“? „Pravý burčák je vyráběn z odkaleného moštu, jeho barva je proto světlá a čistá. Současně musí být živý, to znamená, že musí aktivně bublat,“ tvrdí Marek Špalek, vinař a ředitel Nového Vinařství. Stejně důležité je aroma. „V počáteční fázi voní burčák po odrůdě, ze které byl vyroben. Jakékoli nežádoucí pachy, například hniloba, plíseň, zatuchlina či pach plastu, jsou nepřípustné.“

ZNAMENITÁ CHUŤ

Správný burčák chutná lahodně a lehce po vinném moštu. „Při prvním doušku by měly bublinky jemně pošimrat na jazyku a patře. Když je burčák na vrcholu a takzvaně vaří, bude váš chuťový vjem harmonický, nebude převažovat ani sladkost, ani trpkost.

Cítit byste měli i to, že burčák je teplý, ve varu má teplotu lidského těla. Jedná se o přirozené teplo, které se uvolňuje při kvašení. Vinaři sice uchovávají burčák v chladu, ale před prodejem ho nechávají nějakou chvíli ohřát na sluníčku. To potom chutná nejlépe,“ radí vinař Jan Plaček.

PŘÁTELSKÉ BAKTERIE

Nejenže burčákem potěšíte chuťové buňky, ale navíc uděláte dobře i svému zdraví. V nepančovaném burčáku jsou ve velkém zastoupeny přirozené bakterie a kvasinky, které příznivě působí na střeva a metabolismus.

„Kvalitní burčák je hustý, neředěný, neobsahuje žádné pesticidy ani další nečistoty,“ říká Dana Miklovičová z laboratoří slovenské firmy Víno Matyšák. V burčáku jsou rovněž zastoupeny stopové prvky, zejména zinek a železo, a kyselina pantothenová, což se pozitivně odrazí na stavu vašich nehtů a vlasů.

DOBRÁ BÉČKA

Česká specialita obsahuje mnoho vitaminů. Největší podíl tvoří béčka, důležitá pro správnou činnost srdce, nervový systém, udržení dobrého zraku, tvorbu hemoglobinu a regeneraci pokožky, a céčko, nezbytné pro imunitu. Jelikož je ale v burčáku alkohol, zhruba 1 až 7 procent, je důležité pít ho s mírou. Vinařská tradice praví, že každý, kdo si chce zajistit pevné zdraví, by měl za rok vypít tolik burčáku, kolik má krve v těle, to znamená asi 5 litrů.

Víte, že…

  • Podle vinařského zákona se burčák může vyrábět jen z tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.
  • Lahev s burčákem nezavírejte „nadoraz“. Důležité je, aby uzávěr propouštěl vzduch.
  • Správně odkalený burčák by neměl obsahovat žádné pecky ani slupky. * Kromě klasického burčáku se vyrábí i takzvaný višňák. Obsahuje pouze 1 až 2 procenta alkoholu, ale zato je bohatý na železo, vápník a draslík, což ocení zejména lidé, kteří mají problémy s krvetvorbou, bolavými zuby a záněty dásní.