Zbavte se kil s tukožroutskou polévkou. Máme na ni recept

Zdraví 1. srpna 2017

Základem této oblíbené a jednoduché diety je zeleninová polévka, která je hlavní součástí každodenního jídelníčku. Obsahuje minimum kalorií a filozofie hubnutí tvrdí: čím více jí sníte, tím více zhubnete!

Přestože tukožroutská polévka není ve světě diet žádnou novinkou, mezi ženami je stále hodně oblíbená. Aby taky ne, vždyť slibuje váhový úbytek čtyři až pět kilo za týden.

„Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že se jedná o silně jednostranně založenou stravu s nedostatkem bílkovin a tuků, která je pro delší užití zcela nevhodná,“ upozorňuje internistka Dita Pichlerová z OB kliniky.

Třídenní očista

Z dlouhodobého hlediska není jedení tukožroutské polévky zdraví ku prospěchu (tedy za předpokladu, že kromě ní nejíte nic jiného). Pro vysoký podíl zeleniny obsahující vlákninu, která působí příznivě na pročištění střev, je možné, naservírovat si ji jako dvou až třídenní očistnou kúru, pak je ale dobré přidat do jídelníčku i jiné potraviny. „Na dlouhodobější detoxikaci bych tuto dietu nedoporučovala.

Vzhledem k velkému podílu vlákniny ze zeleniny a vody dochází k odvodnění organismu. Pokud se někdo rozhodne tuto dietu zkusit, měl by klást veliký důraz na dodržování pitného režimu,“ radí výživová poradkyně Linda Procházková. Sama o sobě je ale tukožroutská polévka zdravá, protože je bohatá na důležité vitaminy a minerály. Jíst ji několikrát týdně místo těžké večeře rozhodně není na škodu.

Pozor na jo-jo efekt

Podle Dity Pichlerové je spíš problém v tom, že při držení diety jsou z jídelníčku vyloučena všechna ostatní jídla, zejména ta, která obsahují sacharidy. „Pokud člověk po dietě najede opět na běžný stravovací režim, je velmi pravděpodobné, že dojde k takzvanému jo-jo efektu a kila půjdou zase nahoru.“

Recept na tukožroutskou polévku

Potřebujete:

1 hlávka zelí

6 cibulí

5 rajčat

2 papriky

1–2 zeleninové bujóny v kostce

svazek dužnaté celerové natě (celer, řapík)

špetka soli a pepře

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kostky a vložte do hlubokého hrnce, kromě rajčat. Přidejte zeleninový bujón a 10 minut zprudka vařte. Poté oheň ztlumte a vařte do změknutí zeleniny. Přidejte rozmačkaná rajčata a na mírném ohni duste pod pokličkou dalších 20 až 25 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Dieta den za dnem

polévka