Čtyři osvědčené tipy proti bolestem hlavy

Zdraví 27. května 2019

Buší vám ve spáncích? Třeští vám hlava? Cítíte pulzující bolest a nepříjemný tlak na čele? Zažeňte bolesti hlavy dříve, než vás zcela ochromí a vyřadí z provozu.

Tlakové body

Zavřete oči, přiložte bříška prstů na spánky, mírně stlačte a pak je pomalu krouživými pohyby masírujte. Dalším tlakovým bodem, který když zmáčknete, tak bolest ustoupí, je oblast mezi obočím. Položte na ni palec, ukazováčkem a prostředníčkem se zapřete ve vlasové části a následně palcem jemně zatlačte.

Káva s citronem

Zní to podivně, ale zabírá to. Kofein krátkodobě rozšíří cévy a vitamin C obsažený v citronu zmírní bolest. Do šálku silné černé kávy vymačkejte nejméně půlku citronu a rychle vypijte. Bolesti do 30 minut ustoupí.

Čerstvý vzduch

Minimálně za polovinu případů bolestí hlavy může nedostatek čerstvého vzduchu, malý přísun tekutin a takřka žádný pohyb. Pokud nemůžete vyrazit na krátkou procházku, udělejte alespoň následující: pořádně vyvětrejte, vypijte sklenici vody a protáhněte se.

Mátový olej

Máta má uklidňující a otupující účinky, a proto je aplikace mátového oleje na čelo a spánky účinným přírodním lékem při začínající migréně. To potvrdil i průzkum amerického institutu National Health Interview Survey, jenž testoval 30 tisíc lidí, kteří při migréně užívali mátový olej. Dvanácti procentům z nich bolesti hlavy do několika minut vymizely.