Sezona klíšťat je v plném proudu: Jak tyto parazity správně odstranit?

Zdraví 9. června 2017

Klíšťata se vyskytují nejen na loukách a v lesích, ale i v parcích či na březích řek a rybníků. Tedy na místech, na která se v létě vydáváme trávit volný čas. Aktivita klíšťat je letos kvůli počasí velmi vysoká a jejich prostřednictvím se hodně šíří různé infekce.

Letošní sezona prozatím přinesla podle údajů Státního zdravotního ústavu nejvíce infekcí klíšťovou encefalitidou za uplynulých deset let. Také případů lymeské boreliózy oproti loňsku přibylo. Z tohoto důvodu je velmi vhodné myslet na ochranu. Tou prvotní je pokusit se zabránit klíšťatům v přisátí. Před výletem nebo vycházkou zvolte vhodné oblečení. Ideální jsou dlouhé rukávy a dlouhé nohavice. Dá se však pochopit, že v horkém letním dni takové oblečení nikoho příliš neláká…

Druhým stupněm ochrany je potom použití repelentu. Nezapomeňte nastříkat nohy, na které se klíště nejčastěji přichytí, aby pak mohlo šplhat výš. V přírodě se pokud možno vyhýbejte vysoké trávě a křovinám. Po návratu z přírody je důležité se prohlédnout. Mezi nejčastější místa zakousnutí klíštěte patří podkolenní jamky či podpaží, třísla a intimní partie vůbec. Klíště ale může být přisáté skoro kdekoli, stejně dobře na nohách jako na hlavě.

Jde o čas

Jakmile se klíště přisaje, vyloučí do těla hostitele látky, které znecitliví místo zakousnutí či snižují srážlivost krve. S nimi se do těla může dostat i řada nemocí – nejznámějšími jsou lymeská borelióza nebo klíšťová encefalitida. „K infekci klíšťovou encefalitidou stačí dvě hodiny, u lymeské boreliózy jek tomu zapotřebí zhruba 24 hodin od přisátí klíštěte,“ uvádí docent Rastislav Maďar, epidemiolog a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. Lymeskou boreliózu je podle něj možné léčit antibiotiky, proti klíšťové encefalitidě je zase dostupné očkování.

Bezpečné odstranění klíštěte

Když už se klíště přisaje, není třeba panikařit. Nákazu v sobě má jen určité procento klíšťat, a i kdyby právě „to vaše“ infikované bylo, k přenosu ještě nemusí zákonitě dojít. Včasným a správně provedeným odstraněním riziko snížíte. Tradovaný návod na vytočení klíštěte proti či ve směru hodinových ručiček není správný. Klíště totiž není „zašroubované“, ale zakousnuté. Vhodný postup při odstraňování dospělého klíštěte je ten, že místo zakousnutí vydezinfikujete dezinfekčním prostředkem, klíště uchopíte pinzetou co nejblíže u kůže (nebo podeberete speciální kartičkou z lékárny) a poté tahem a kýváním z kůže vyndáme. Místo po vytáhnutí opět vydezinfikujte.

Odstraněného klíštěte se nedotýkejte holýma rukama. Nejvhodnějším postupem je nabrat ho na kousek ubrousku a spláchnout do toalety. Menší nymfy, které představují nižší vývojové stadium klíštěte, se možná pustí ještě snáze, někdy stačí „vykývat“ je tamponkem navlhčeným v mýdlové vodě. Pokud se po přisátí klíštěte objeví horečnaté stavy, únava, nevolnost, bolesti svalů a kloubů nebo hlavy, rudá skvrna v místě, kde bylo klíště zakousnuté a podobně, neváhejte s návštěvou lékaře.