Chraňte se před chřipkou. Pro rizikového pacienta může být onemocnění smrtelné!

Zdraví Komerční sdělení 11. října 2016

Očkování proti chřipce zdravotní pojišťovny z velké části proplácí. Přesto pojištěnci nabídek nevyužívají a nechávají příspěvky na aplikaci vakcíny propadnout. V krajním případě může včasné očkování zachránit nemocnému život. Ideální dobou na očkování jsou měsíce, kdy ještě nepropukla chřipková epidemie.

Jedinou prevenci proti chřipce představuje očkování

Chřipku způsobuje vir, který se mění každou sezónu. Z tohoto důvodu lékaři doporučují nechat se očkovat každým rokem, avšak vysoké procento populace očkování proti virové nemoci podceňuje. Spousta lidí zaměňuje zánět nosohltanu, rýmu a kašel s chřipkovým onemocněním. Chřipka se projevuje vysokými horečkami, zvýšenou únavou, bolestí hlavy, nemocný kašle, ojediněle pociťuje sekreci z nosu. Každým rokem onemocní chřipkou 10 procent populace. V období chřipkové epidemie se počet nemocných pohybuje mezi 40 až 50 procenty. Onemocnění může končit v případě rizikových skupin až smrtí pacienta. Ročně v průměru v České republice zemře až 2 000 osob nakažených chřipkovým virem. U každého jedince trvá různě dlouho a délka onemocnění pohybuje se mezi 2 dny až týdnem.

Chřipkou onemocní i zdravý jedinec

Nakazit se můžete od nemocného člověka, u kterého se onemocnění ještě neprojevilo, ale během jednoho až tří dní propukne. Nemocný pacient je nakažlivý až pět dní, děti deset. Virové onemocnění může postihnout i zdravého jedince, který dbá na dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Očkovat by se měli všichni pacienti s chronickým onemocněním, děti a osoby nad 65 let. O vakcinaci by měli uvažovat i zdraví jednotlivci, kteří jinak nespadají do rizikových skupin. Samotná léčba chřipky je dražší než její prevence.

Očkovat se nechte před vypuknutím chřipkové epidemie

Vhodnou dobou na očkování je období před propuknutím chřipkové epidemie, jelikož vakcína nechrání pacienta bezprostředně po vpichu, ale až po vytvoření protilátek. Očkování je možné aplikovat i během chřipkové epidemie, ale uvažujte s nižší účinností vakcíny. Inkubační doba se počítá od jednoho do čtyř dnů a vytvoření ochranných protilátek po aplikaci vakcíny trvá organismu dva týdny. Lékaři z Canadian Medical Care pacientům vždy doporučují nechat se očkovat ještě před vypuknutím chřipkové epidemie.* Očkování v době epidemie s sebou přináší sníženou ochranu proti chřipkovým virům.* Epidemie trvá po několik dní a než začne vakcína plně působit, může být u konce. Čím později se pacient během dvoutýdenního období setká s chřipkovým virem, tím je zaručen lepší účinek vakcíny.

Zvolte vhodný očkovací plán

Dodržování hygienických návyků, časté mytí rukou, zdravý životní styl patří mezi dobrou prevenci, avšak očkování platí stále za nejúčinnější. Očkovaný pacient má až šestkrát nižší pravděpodobnost nákazy chřipkovým virem než neočkovaný jedinec. Nemocný sezónní chřipkou se snadno nakazí pandemickou chřipkou (například prasečí chřipka). Pokud se pacient nechal očkovat vakcínou proti sezónní chřipce, určí lékař snáze onemocnění pandemické.

Nechte si aplikovat zároveň vakcínu proti pneumokokovi, který způsobuje záněty plic a mozkových blan. Objednejte se ke specialistovi ze soukromého zdravotnického zařízení Canadian Medical Care, který vám poradí s vhodným očkovacím plánem a doporučí vám správné rozestupy mezi aplikací vakcín. Na telefonním čísle (+420) 235 360 133 či e-mailu cmc@cmcpraha.cz se informujte o volných termínech vybraných lékařů. Pro objednání stačí vyplnit formulář na webových stránkách.