Máme 4 tipy, jak bojovat s digitální únavou očí

Zdraví 28. října 2019

V době počítačů, chytrých telefonů a nejrůznějších displejů na každém kroku jsou naše oči neustálé zatížené, často bez možnosti si alespoň na chvilku odpočinout. Je několik příznaků, podle kterých únavu očí můžete poznat, ale máme i několik praktických tipů, jak digitální únavě očí čelit.

Jaké jsou příčiny digitální únavy očí?

Kolik hodin denně strávíte u počítače nebo koukáním do svého chytrého telefonu? Pálí vás pak oči, bolí vás hlava nebo máte občas rozmazané vidění? Přesně to jsou nejčastější příznaky syndromu počítačového vidění a není radno je brát na lehkou váhu. Pokud obtíže přetrvávají, pak určitě není na škodu navštívit očního specialistu. Je však řada věcí, které můžete promítnout do svého každodenního života.

V případě, že špatně vidíte na blízko nebo dálku, určitě je důležité nešetřit na brýlích s dostatečnou např. antireflexní úpravou skel, u kontaktních čoček pečlivě zvážit jejich výběr. Právě u kontaktních čoček jdou technologie hodně dopředu a některé přímo počítají s vyšším zatížením očí díky digitálním zařízením. „Při neustálém používání tabletů, smartphonů a notebooků mohou být oči unavené a podrážděné. Soustředěním se na obrazovku digitálního zařízení se snižuje frekvence mrkání a čočka osychá. Například kontaktní čočky Bausch + Lomb ULTRA nabízí 16 hodin pohodlného nošení s 95% zvlhčením díky technologii MoistureSeal, která zajistí dokonalé spojení vysoké propustnosti kyslíku a dlouhotrvající hydratace čoček,“ vysvětluje specialistka ze společnosti Alensa Kateřina Ziklová.

Jak únavu očí omezit?

Správné světlo je klíč. Vysoký kontrast zejména u monitorů více namáhá oči, které jsou pak unavené. Dbejte proto na dobré a rovnoměrné osvětlení místnosti, které je příjemné pro vaše oči a tolik je nenamáhá. Obecně pro oči je přirozenější žluté než bílé světlo například ze zářivek.

Pokud většinu dne trávíte u monitoru, umístěte si ho tak aby vaše hlava byla v přirozené pohodlné pozici po dobu, kterou u počítače potřebujte trávit. Zvolte také správnou vzdálenost obrazovky od svých očí, která by měla být zhruba na délku vaší paže.

Dělejte si pravidelné přestávky. „Ideální je si po třiceti minutách u počítače dát pětiminutovou přestávku a zakoukat se do dálky, nikoli do mobilu nebo jiné obrazovky,“ vysvětluje optometristka se společnosti Alensa Kristýna Štěbetáková. Určitě pomůže alespoň 20 minut po práci strávit v zeleni, například tím že cestou z práce nebo pro děti se projdete přes park. Zelená barva naše oči uklidňuje.

Důležité pro vaše oči je i správné sezení například u počítače. Kvalitní a pohodlná židle s oporu pro krk a záda vám pomůže zabránit přetížení krku a ramen. Právě nesprávné a dlouhodobé zatížení pohybového ústrojí je přímo spojené se syndromem počítačového vidění.

I když dodržíte všechny výše uvedené postupy, pamatuje i na pravidelnou kontrolu u očního specialisty. Každodenní život vám jistě usnadní zmíněné kontaktní čočky Bausch + Lomb ULTRA, které jsou přímo vyvinuté jako prevence při digitální únavě očí. Proto jsou volbou číslo jedna k počítači, mobilu, ale i při řízení auta, kde jsou naše oči také vystaveny velkému vypětí.

PR