Zívejte, budete chytřejší

Zdraví 26. května 2020

Ten, kdo zívá, není ospalec. A ani se nemusí nudit. Naopak, jeho mozek čerpá čerstvé živiny.

Přestože zívající děti v učebně nebo zívající poslanci ve sněmovně vypadají, jako že se nudí a raději by spali, opak může být pravdou. Zívání nám totiž pomáhá se soustředit, takže pokud na vás půjde, neměla byste ho přemáhat.

Pozor, vysoce nakažlivé!

Vědci ze Státní univerzity v New Yorku přišli na to, že zívání zrychluje průtok krve v mozku, který se tak ochlazuje a začíná lépe fungovat. K tomuto zjištění dospěli při pokusu se studenty, kterým promítali film, v němž lidé zívali.

Jak známo, zívání je nakažlivé a vědce zajímalo, zda lze toto nakažení něčím ovlivnit. První část studentů měla dýchat ústy a druhá nosem. Studenti, kteří dýchali nosem, zívat nezačali, protože mozek jim nedal signál, že potřebuje ochlazení.

Postup čištění stříbra:

  • Každý si přes den zívneme alespoň jednou, někteří to zvládnou i patnáctkrát.
  • Až tři čtvrtiny z nás zívají ráno, když se vzbudí, polovina večer.
  • A po jídle si zívne třetina všech lidí.

Naopak studenti, kteří dýchali ústy, si mohli pusy roztrhnout, jak nepřetržitě zívali – potřebovali se totiž ochladit, protože vzduch k mozku neproudil dostatečně. Výzkumníci tedy zkusili dávat studentům na čelo studené a teplé obklady.

Výsledek? Teplé obklady zívání vyvolávají. Takže pokud nechcete zívat, dejte si studený obklad.

Nenudím se, ale vciťuji

Doktorka Catriona Morrison z univerzity v Leedsu potvrdila vysokou nakažlivost zívání u empatických lidí. Svůj pokus provedla se studenty psychologie a strojařiny. Když se studenti shromáždili v místnosti a čekali na pokus, nevěděli, že už dávno probíhá.

Vědci totiž do místnosti poslali člověka, který si měl desetkrát zívnout. Budoucí psychologové se zíváním nakazili mnohem snáze než strojaři, a potvrdili tak svou empatii a schopnost posoudit duševní rozpoložení jiných lidí.

Na celé kolo

A k čemu je zívání dobré? Dostává do buněk více kyslíku, snižuje hladinu toxinů v celém organismu, a dokonce uvolňuje oblast nervového systému v horní části břišního svalstva, která souvisí se špatným trávením. Také pomáhá zlepšit náladu a vyvolává produkci slz, které zvlhčují suché oči.

Všimněte si také, že někteří atleti před startem zívají. Zívají i studenti před zkouškou, a dokonce i hudebníci před koncertem. Mozek se totiž připravuje na důležitou událost.