Už tuto sobotu: Den s Gurmetem na Českém pivním festivalu!

Vaření a recepty 14. května 2015

Baví vás jídlo? Přijďte na setkání s časopisem Gurmet. Ochutnejte naši luxusní pivní zmrzlinu a skvělé cupcakes z piva. Redakci najdete také ve workshop zóně - připravila si pro vás inspirativní a bohatý program. Na místě můžete pořídit výhodné předplatné časopisu Gurmet a navíc si domů odnést dárek.

Žebra marinovaná v pivu a citrusech s fenyklovým salátem najdete po 17 dní na jídelním lístku Českého pivního festivalu, kde je podle receptu z květnového vydání časopisu Gurmet připraví šéfkuchař cateringové společnosti Golem. Anebo si je zkuste připravit doma! Tady je recept:

Žebra marinovaná v pivu a citrusech s fenyklovým salátem

Ingredience: vepřová žebra na kosti 1,6 kg, pšeničné pivo 1 l, červený nebo růžový grep 1 ks, citron 1 ks, zázvor 100 g, římský kmín 1 lžička, fenykl 1 lžička, česnek 3 stroužky, třtinový cukr 100 g, řepkový olej 200 ml

Na fenyklový salát: fenykl ½ bulvy, růžový grep 1 ks, červená cibule 1 ks, menší ředkvičky 4 ks, koriandr ½ svazku, olivový olej

  1. Připravte si dostatečně velkou mísu, aby se do ní vešla všechna žebra. Zázvor a česnek nastrouhejte do mísy, přidejte koření, cukr, olej a dobře promíchejte. Důkladně umytý grep a citron nakrájejte (i s kůrou) na kolečka, přidejte k marinádě a zalijte pivem. Žebra omyjte, očistěte, vložte do mísy s marinádou, přikryjte potravinovou fólií a nechte přes noc odležet.

  2. Rozpalte troubu na 200 °C, maso přendejte z marinády do pekáče a zprudka 20 minut zapečte. Pak snižte teplotu na 100 °C a pečte 3–4 hodiny nebo tak dlouho, aby maso bylo úplně měkké. Během pečení potírejte marinádou.

  3. Maso rozkrájejte na porce a podávejte s fenyklovým salátem: fenykl, cibuli a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, grep vyfiletujte, promíchejte se zeleninou, olivovým olejem a lístky koriandru.