Doba přípravy: 40 minut
Suroviny na 4 porce:
4 bagely • 100 g šunky • 4 čerstvá vejce • 2 lžíce octa • řeřicha Holandská omáčka: 2 žloutky • 80 g másla • šťáva z 1/2 citronu • 1/2 lžíce bílého vinného octa • 40 ml smetany nebo bílého vína • sůl • bílý pepř
Nejprve připravte ztracená vejce. Do širokého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, nalijte do ní ocet a snižte plamen. Po jednom vyklepněte vejce do malé mističky.
Vařečkou roztočte vodu v hrnci, aby se uprostřed vytvořil vír. Misku s vejcem dejte co nejblíže hladině vody a nechte vklouznout doprostřed víru. Vařte 3 minuty, děrovanou naběračkou opatrně vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce. Takto připravte i zbývající tři vejce. Před podáváním vejce vložte do horké vody, aby se opět prohřála.
Celý recept plus další velikonoční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.