Vejce Benedikt

Podzimní kampaň 28. března 2018

Přípravě holandské omáčky je třeba věnovat větší pozornost, aby se nesrazila, ale podle našeho receptu se vám určitě povede. Jakmile ji ochutnáte, nebudete litovat, že jste vynaložili úsilí, abyste si tuto dovednost osvojili.

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4 porce:

4 bagely • 100 g šunky • 4 čerstvá vejce • 2 lžíce octa • řeřicha Holandská omáčka: 2 žloutky • 80 g másla • šťáva z 1/2 citronu • 1/2 lžíce bílého vinného octa • 40 ml smetany nebo bílého vína • sůl • bílý pepř

Nejprve připravte ztracená vejce. Do širokého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, nalijte do ní ocet a snižte plamen. Po jednom vyklepněte vejce do malé mističky.

Vařečkou roztočte vodu v hrnci, aby se uprostřed vytvořil vír. Misku s vejcem dejte co nejblíže hladině vody a nech­te vklouznout doprostřed víru. Vařte 3 minuty, děrovanou naběračkou opatrně vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce. Takto připravte i zbývající tři vejce. Před podáváním vejce vložte do horké vody, aby se opět prohřála.

Celý recept plus další velikonoční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.