Makronky: Cukrářská vyšší dívčí

Podzimní kampaň 11. dubna 2018

Výroba makronek vyžaduje trpělivost a zručnost, ale výsledek za námahu určitě stojí. Můžete vyzkoušet recept cukrářů z Brasserie La Gare a pro inspiraci pár dokonalých makronek v téhle vyhlášené francouzské brasserii (ul. V Celnici 3, Praha 1) předem ochutnat.

Doba přípravy: 30 minut + 45 minut osychání + 10 minut pečení

Suroviny na 40 ks makronek:

200 g mandlové moučky • 50 g kakaa • 250 g cukru moučky • 200 g bílků • 75 ml vody • 125 g cukru krystalu • špetka soli

Ganache: 500 g mléčné čokolády • 450 ml šlehačky

1 Do mísy prosejte mandlovou moučku, kakao a moučkový cukr a zlehka promíchejte.

2 Bílky rozdělte na 2x 100 g. Do šlehače nalijte první půlku (100 g bílků) a špetku soli a šlehejte při střední rychlosti.

3 Ve stejnou dobu dejte do kastrůlku vodu s cukrem krystalem a směs zahřejte na 118 °C. Po dosažení teploty, při stálém šlehání, pomalu vlijte cukrovou směs do vyšlehaných bílků. Je lepší přilévat ji postupně a rozdělit dávku třeba na třikrát. Společně vše šlehejte až do úplného vychladnutí.

4 Do směsi mandlové moučky, kakaa a moučkového cukru vlijte zbylých 100 g bílků a vypracujte hladkou hmotu.

5 Obě připravené směsi smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto.

6 Těstem na makronky naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru asi 5 mm.

7 Plech vyložte pečicím papírem a na něj nastříkejte jednotlivé makronky o průměru asi 3 cm. Mezi makronkami ponechejte dostatečné mezery, aby se nespojily. Takto připravené je nechte asi 30–45 minut osychat. Pokud máte málo plechů, připravte si makronky na upečení pouze na pečicí papír a poté jen přendávejte na plech těsně před vložením do trouby.

8 Postupně pečte plechy makronek v troubě rozehřáté na 160 °C asi 10 minut.

9 Po upečení nechte makronky na pečicím papíru úplně vychladnout, aby z něj šly pohodlně sundat. Efektní trik: přidejte do těsta barvivo!

10 Ganache: Do misky šlehače nalámejte čokoládu. Šlehačku vlijte do kastrůlku, nechte svařit a poté ji přelijte k nalámané čokoládě. Šlehačem nastaveným na pomalou rychlost promíchávejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Hotovou ganache dejte do lednice vychladnout.

11 Po vychladnutí vložte ganache do cukrářského sáčku. Na vychladlou obrácenou makronku vždy stříkněte část ganache a šroubovitým pohybem ji spojte s druhou makronkou.

Tipy: U makronek je velice důležité dodržet přesný technologický postup! Do těsta na makronky lze přidat skořici, kokos či kakao a samozřejmě též různá potravinářská barviva. Makronky můžete spojit také marmeládou, mascarpone s ovocem či máslovým krémem.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.