Naučte se říkat ne

Podzimní kampaň 25. dubna 2018

Něco tak obyčejného, jako je říct „ne“, neboli stručně a jasně odmítnout, by pro nás mělo být zcela běžnou věcí. Jenže není. Bojíme se, že druhé zklameme, že si odmítnutí vysvětlí jako projev nepřátelství, nebo nás dokonce přestanou mít rádi... TEXT EVA RIEGEROVÁ

Jednoduše, s úsměvem

Lidé mají právo od vás něco žádat, proto byste neměli reagovat podrážděně, když to udělají. Odpovídejte slušně, s respektem, nikdy nezvyšujte hlas, zásadně neútočte. Namísto přemýšlení nad tím, že „ne“ říct nemůžete, naučte se, jak ho podat, aby ho druhá strana pochopila a akceptovala.

Každopádně byste měli odmítnutí maximálně zjednodušit, jasně se vyjádřit a nezamotávat do vysvětlování. Například v pracovní e-mailové komunikaci vystačíte se třemi odstavci: první obsahuje pozdrav, druhý odmítnutí a vysvětlení, proč odmítáte, a ve třetím navrhnete pár možných způsobů, které by mohly situaci vyřešit. V podstatě jde o to, rozumně a s úsměvem říct: „Ne, děkuji, možná jindy nebo jinak.“ Bez ohledu na námitky opakujte svůj postoj, dokud si každý neuvědomí, že ho nehodláte změnit. Výhrady či kritiku můžete uznat – a přesto si stát na svém!

Když řeknete „ano“ na něco, co děláte neradi a netěší vás to, říkáte „ne“ věcem, které máte rádi a dělají vám radost.

Když řeknete „ano“ na nepodstatné věci, říkáte „ne“ tomu, co je pro vás ve skutečnosti důležité.

Když řeknete „ano“ například na přesčasy v práci, o které nestojíte, říkáte „ne“ svému společenskému životu, partnerovi, rodině a přátelům.

Když řeknete „ano“ někomu, koho nemilujete nebo o něj nestojíte, říkáte „ne“ vztahu, který by pro vás byl smysluplný.

Když řeknete „ano“ na práci, která vás nebaví a nenaplňuje, říkáte „ne“ svým snům a touhám.

Celý článek najdete v tištěné Vlastě.