Žemlová nádivka s petrželkou a chřestem

Podzimní kampaň 2. května 2018

Chřestu, ať bílému, zelenému, nebo fialovému, velmi svědčí partnerství se sýrem plným vůně a chuti, jakým je gouda či ementál.

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení

Suroviny na 1 zapékací misku o průměru asi 26 cm (pro 6 osob):

• svazek zeleného chřestu • 3 housky (včerejší) • 2–3 lžíce másla • 150–200 g polotvrdého sýra (goudy, ementálu...) • 1/2 svazku petrželky • 4 vejce • 300 ml mléka • špetka muškátového květu • sůl

  1. Z chřestu odřízněte oschlé tužší konce a od hlavičky dolů ostrým nožíkem sloupněte pevnou slupku. Stonky svažte do svazečků, dejte do širšího kastrolu s menším množstvím vroucí osolené vody a vařte 7–10 minut. Pak je vyberte, prolijte ledovou vodou, aby si zachovaly barvu, sceďte a nechte okapat.

  2. Housky nakrájejte na kostičky. Na pánvi se silným dnem rozehřejte 1 lžíci másla, a když začne pěnit, přisypte nakrájené housky a na mírném ohni je za stálého míchání osmahněte dozlatova. Sýr nastrouhejte nahrubo. Petrželku jemně nasekejte.

  3. Troubu rozpalte na 180 °C. Zapékací misku vymažte máslem. V míse rozšlehejte vejce s mlékem. Přimíchejte osmažené housky, nastrouhaný sýr, petrželku a muškátový květ a opatrně přisolte – sýr je dost slaný. Vláčnou směs přendejte do máslem vymazané zapékací misky, na povrch rozložte předvařené stonky chřestu, posypte kousky zbylého másla a pečte dozlatova, nejdřív přikrytou pečicím papírem, aby se stonky chřestu nespálily, a posledních 10 minut dopečte odkrytou.

Tip: Chřest můžete uvařit ve slané, citronem okyselené vodě, s bobkovým listem a lžící másla. Dá se přidat i kousek chlebové kůrky, která odstraní případnou hořkost chřestových výhonků.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.