Základní stavební kameny manželství

Podzimní kampaň 9. května 2018

O tom, že udržet manželství je dřina, a ne každému se to podaří, svědčí fakt, že v Česku každé druhé manželství končí rozvodem. Univerzální recept na spokojené manželství bohužel neexistuje, ale fungují jistá, na první pohled jednoduchá pravidla, jejichž dlouhodobým dodržováním se manželství může ke štěstí nebo k obapolné spokojenosti alespoň přiblížit. TEXT: EVA RIEGEROVÁ

Podporujte partnera

Každý z nás potřebuje pocit bezpečí, místo, kde najde ocenění, pochopení a podporu, a to nejen ve chvílích, kdy je mu ouvej. Mít v životě jakýsi setrvalý azyl, kam se můžete uchýlit s velkými i malými bolestmi, nebo tam být prostě jen sama sebou, je k nezaplacení. Podpora je nesmírně motivující stimul, který pomáhá zvládat překážky a zároveň posilovat pocit vzájemné důvěry a jistoty. Vychází ze základního předpokladu, že jste na partnerově straně, neboli nejste nepřátelé, tudíž svému protějšku přejete úspěch, štěstí, opak vás mrzí a snažíte se mu pomoci.

Naslouchat, co vám říká, nehodnotit, nesoudit, nezlehčovat, ovšem pozor – nikoli nekritizovat! Kritika, pokud je správně načasovaná, konstruktivní neboli přínosná, je nesmírně cenná, musí být jen přednesena tak, aby ji kritizovaný přijal a necítil se napaden. Říká se, že každé negativní, kritické stanovisko by mělo mít pět pozitivních protipólů, např. když chcete manželovi sdělit, že je podle vašeho názoru příliš ostrý vůči podřízeným, což si možná ani neuvědomuje, můžete kritiku vyvážit pravdivými (!) pozitivními sděleními, např. že se vám líbí, jak je tolerantní vůči vaší matce, moc hezky se chová k dětem, oceňujete jeho trpělivost při vašem PMS a vůbec si myslíte, že je ve skutečnosti hodný, laskavý člověk, ale podle vašeho názoru by měl změnit příliš tvrdé chování vůči podřízeným (na které je jak pes, ale takhle mu to neříkejte). Takovou kritiku přijme, zamyslí se a nejspíš zkusí svoje chování změnit – vida, právě jste ho konstruktivně podpořila! A to samé byste s důvěrou měla očekávat vy od něj.

Celý článek najdete v tištěné Vlastě.