Les bude tvým lékem

Podzimní kampaň 16. května 2018

Vypravte se do lesa. Bez auta. Pod stan. Vařte na ohni. Koupejte se v rybnících, ne v bazénech. Házejte kamínky do potoka. Jezte lesní jahody. Lidem zmoženým civilizací může udělat divočina dobře, radí nový směr zvaný terapie divočinou. TEXT: KLÁRA KUBÍČKOVÁ

TERAPIE DIVOČINOU

Skupina mladých lidí jde krajinou. Na zádech batohy, na nich kotlíky, spacáky. Večer se utáboří, uvaří si na ohni, vodou musí šetřit, pramen mají podle mapy potkat až zítra. Večer si povídají u ohně, zalezou do spacáků, ráno se probudí pod zelenými větvemi a modrým nebem. Ptáci je rušili už od svítání. Rušili? Pro mnoho účastníků kurzu to byl balzám na jejich bolavé duše. Mezi lidmi je většina těch, kterým říkáme problémoví. Mají zkušenosti s drogami, útěky z domu, alkoholem, nedodělali školy. Jejich výlet je součástí dlouhé cesty, na níž ovšem tahle terapie divočinou hraje podstatnou roli.

„Je to neuvěřitelné, ale sto procent z našich klientů si do roka od zahájení Wilderness therapy najde práci nebo se vrátí zpátky do školy,“ vysvětluje Jo Robertsová z nadace Michiganské univerzity, která se terapií divočinou dlouhodobě zabývá. Výsledky ovšem nemá jen s problémovou mládeží, divočina vítězí i tam, kde selhávají antidepresiva u manažerů a manažerek nebo u vytížených matek.

Robertsová má vypočítáno, že s investicí 5 tisíc liber do terapie divočinou se společnosti vrátí dalších 100 tisíc na patologických jevech, které se díky „procházce lesem“ prostě nestanou – a nepotřebují tedy nápravu, sociální zásahy nebo medikaci. Terapie divočinou je mladý obor, který pracuje se starými věcmi: s půdou, stromy, vodou, kamením, s rytmickou chůzí, se soběstačností. I v Česku už podobné iniciativy vznikají. Dokonce jsou schopné i u nás, nejenom v kanadských lesích, najít místa, kde je možné několik dní jít a nepotkat jinou živou duši. Jenomže jich není mnoho. Zatímco trvale zabetonované a zaasfaltované krajiny u nás máme přes 4 procenta, divočina pokrývá Česko ani ne z jednoho procenta území. Podle mnohých vědeckých zpráv nás právě přemíra umělého prostředí dělá nešťastnými, nebo dokonce agresivními, zatímco divočina léčí. A je nutné, aby „nemocní z civilizace“ měli i v budoucnu kam jezdit na léčení. Nebo raději za prevencí.

KAM JET: Rychlebské hory

Poté, co místní krajina zrodila Aloise Nebela, už tady není tak pusto, jako dřív, i tak jsou Rychleby jedním z koutů Česka, kde je možné zažít skutečný klid a samotu. Dokonce před pár lety zrušili i jednu z místních železničních tratí. Přesto jsou tu turistické značky: vydejte se třeba na Venušiny misky, zvláštní skalní útvar s výhledem na krajinu nebo na Borůvkovou horu.

Na www.ceskadivocina.cz najdete kromě informací o divočině i mnoho tipů na výlety do divočiny.

Další čtyři tipy, jak se léčit přírodou včetně doporučených míst, najdete v aktuální Vlastě.