Doba přípravy: 10 minut
Suroviny na 4 porce:
1 hlíza fenyklu • 1–2 pomeranče • 1 lžíce olivového oleje • malá hrst hoblinek parmazánu • sůl • pepř
Fenykl omyjte, odřízněte spodní tuhou část, odstraňte horní vrstvu dužiny a svisle ho rozkrojte na poloviny. Každou z nich nakrájejte na plátky pomocí mandolíny (struhadla s rovným ostřím, vhodným například na strouhání okurek).
Z pomeranče odkrájejte všechnu kůru tak, abyste ji odstranili jak se spodní bílou dužinou, tak i dužinou uzavírající šťavnatý obsah jednotlivých dílků. Zůstane vám v ruce značně obnažený pomeranč – a z něj postupně vykrojte jednotlivé měsíčky, opět bez blány, která je obepíná. Z torza pomeranče nakonec ještě vymačkejte šťávu do misky s nakrájeným fenyklem.
Polovinu parmazánových hoblinek, dílky pomeranče, fenykl, olej, sůl a pepř společně zlehka promíchejte. Ihned podávejte, posypané zbytkem parmazánu a dozdobené jemnými zelenými snítkami nati z původních fenyklových hlíz.
Chcete-li si fenyklové hlízy vypěstovat sami, kupte si semena fenyklu sladkého, tvořícího zduřelé části stonku. Když je v červnu vysejete, během září a října si užijete dostatek vlastního fenyklu na talíři.
Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.