Fenyklový salát s pomerančem

Podzimní kampaň 16. května 2018

Fenyklový salát s pomerančem je oblíbená lahůdka naší šéfredaktorky Aleny. My jsme jej pro vás vylepšili parmazánem.

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na 4 porce:

1 hlíza fenyklu • 1–2 pomeranče • 1 lžíce olivového oleje • malá hrst hoblinek parmazánu • sůl • pepř

  1. Fenykl omyjte, odřízněte spodní tuhou část, odstraňte horní vrstvu dužiny a svisle ho rozkrojte na poloviny. Každou z nich nakrájejte na plátky pomocí mandolíny (struhadla s rovným ostřím, vhodným například na strouhání okurek).

  2. Z pomeranče odkrájejte všechnu kůru tak, abyste ji odstranili jak se spodní bílou dužinou, tak i dužinou uzavírající šťavnatý obsah jednotlivých dílků. Zůstane vám v ruce značně obnažený pomeranč – a z něj postupně vykrojte jednotlivé měsíčky, opět bez blány, která je obepíná. Z torza pomeranče nakonec ještě vymačkejte šťávu do misky s nakrájeným fenyklem.

  3. Polovinu parmazánových hoblinek, dílky pomeranče, fenykl, olej, sůl a pepř společně zlehka promíchejte. Ihned podávejte, posypané zbytkem parmazánu a dozdobené jemnými zelenými snítkami nati z původních fenyklových hlíz.

Chcete-li si fenyklové hlízy vypěstovat sami, kupte si semena fenyklu sladkého, tvořícího zduřelé části stonku. Když je v červnu vysejete, během září a října si užijete dostatek vlastního fenyklu na talíři.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.