Jak nezabít puberťáka

Podzimní kampaň 30. května 2018

Recept na to, jak komunikovat s dětmi v pubertě, nemá nikdo. Tápou rodiče, prarodiče, terapeuti i učitelé, poradit neumí vlastně ani samotní dospívající. Řešení? Otevřená komunikace a upřímnost. K puberťákům i k sobě.

Puberta je jako neštovice: když ji člověk neprodělá v tom správném věku, může se později dostavit v mnohem horší formě. A když ji jako většina ostatních chytí v tom správném věku, lze jen trochu mírnit její symptomy, léčba neexistuje a tak se trpělivě čeká, až choroba přejde. Někdo má mírné příznaky a nemoc odezní rychle. Někdo s ní bojuje dlouho, průběh je těžký a zasahuje celou rodinu. V takovém případě je nejlepším lékem trpělivost a odstup. Přejde to. Jde jen o to, aby po každém puchýřku nezbyly doživotní jizvy. Nejlepší mastí je podle všeho upřímná komunikace.

Zlí rodiče mají zlé děti

Americký terapeut Larry Winget s řešením pubertálních potíží vždycky začíná u rodičů – což má logiku, i když je to docela nepříjemné. „Jediným důvodem toho, proč máme hloupé, zlé nebo nešťastné děti, jsou hloupí, zlí nebo nešťastní rodiče.“

Neznamená to ale, že se začneme obviňovat, ale že to, co nám vadí na dětech, změníme u sebe. „Mluvíte s manželem nebo manželkou o tom, jak moc se máte rádi? Dovolíte vašim přátelům, aby uráželi vaše city a pomlouvali vás a neohradíte se? Ječíte a řvete, když vás někdo vytočí, místo toho, abyste si s ním v klidu promluvili? Přijímáte mlčky a bez reptání nekvalitní službu, aniž byste si stěžovali? Sedíte u snídaně s novinami roztaženými a nikoho si nevšímáte, přestože na vás rodina mluví?“, ptá se Winget a pro jasné pochopení záměru dodává: „Své komunikační schopnosti a dovednosti předáváte svým dětem.“ A protože nejlépe se člověk učí nápodobou, přebírají děti už od nejútlejšího věku to, co vidí u rodičů.

Pokud máte problém zeptat se cizího člověka na cestu, nedivte se, že máte nesmělé dítě. Pokud řvete na svoje staré rodiče nebo o nich doma ošklivě mluvíte, ať už jsou jacíkoli, nedivte se, že vaše dospívající dítě řve na vás nebo vás zesměšňuje. A pokud se svojí matkou nemluvíte a roky polykáte vzájemný konflikt, dá se čekat, že vaše dospívající dcera to zase vzdá s vámi.

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.