Arancini

Podzimní kampaň 30. května 2018

Vypadají jako malé pomeranče (ostatně italsky se pomeranč řekne arancia), ve skutečnosti skrývají dokonalé chuťové propojení rýže a mletého masa, to vše je obalené a osmažené. Dělají se buď kulaté, nebo lehce protáhlé a najdete je v jídelníčcích napříč Sicílií, respektive celou Itálií. Obyvatelé Palerma arancini tradičně připravují 13. prosince na svátek svaté Lucie. Jedí je teplé, ale i zastudena, chutnat vám budou i v létě.

Suroviny na 4-6 porcí:

• 500 g rýže Arborio • 1/2 lžičky mletého šafránu • 80–100 g strouhaného parmazánu • 50–80 g másla • 5 vajec • 150 g sýra Provolone (nebo mozzarelly) • 100 g krátce spařeného mraženého hrášku • strouhanka na obalení • olej na smažení

Ragú:

• 1 lžíce olivového oleje • 1 cibule • 400 g mletého masa (ideálně vepřové a hovězí 1 : 1) • 150 ml silného červeného vína • 3 lžíce passaty (hustý protlak z pasírovaných rajčat) • sůl • pepř

  1. Nejprve udělejte ragú. Olej rozpalte v pánvi a nechte zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mleté maso a zprudka je opékejte, aby zhnědlo ze všech stran a nezačalo se dusit. Vařečkou je drťte na malé kousky. Vlijte červené víno, nechte je odpařit a vmíchejte passatu. Směs podle chuti osolte a opepřete a nechte zredukovat do hustšího ragú.

  2. Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody, vsypte rýži a vařte tak dlouho, dokud nezměkne a zároveň neabsorbuje všechnu vodu. Tu případně dolévejte.

  3. Do uvařené rýže vmíchejte šafrán rozpuštěný ve lžíci horké vody, pak nastrouhaný parmazán, máslo a 3 žloutky. Rýži přendejte na velkou mísu, rozprostřete ji do tenčí vrstvy a nechte vychladnout. Případně použijte několik talířů.

  4. Do dlaně si dejte část rýže a vytvořte z ní jakousi mističku kopírující vaši dlaň. Doprostřed přendejte část masové směsi, na kostičky pokrájeného sýru a spařeného hrášku. Vše důkladně obalte rýží a uzavřete do koule velikosti menšího tenisáku, utěsněte a pěkně vytvarujte.

  5. Zbylá vejce našlehejte a směsí protáhněte rýžové koule. Nakonec je obalte ve strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Jezte horké, zchladlé nebo zastudena.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.