Polentové muffiny s višněmi

Podzimní kampaň 6. června 2018

Polenta nemusí být jen slaná příloha, ale třeba taky součást zákusku. Spojí-li se s nakyslými višněmi, připraví vám velmi milé překvapení.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 18 porcí:

300 g vypeckovaných višní • 4 vejce • 300 g cukru krystalu • 200 ml oleje • 250 ml 100% jablečného džusu • 280 g hladké mouky • 2 lžičky prášku do pečiva • 110 g polenty (instantní kukuřičné kaše) • máslo a mouka na vysypání formy

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Do formiček rozdělte višně.

  2. V míse prošlehejte vejce s cukrem na světlý hustý krém. Vmíchejte olej a džus. Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a polentu a vše krátce promíchejte.

  3. Směs rozdělte do formiček na višně a pečte 20–25 minut. Hotové muffiny vyndejte z trouby, nechte je 5 minut ve formě a poté vyklopte.

Z těsta můžete upéct stejným způsobem i velký koláč (v dortové formě o průměru 23 cm). Pečte ho asi 1 hodinu, dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed koláče po vytáhnutí suchá.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.