Anglické scones s rybízem

Podzimní kampaň 22. června 2018

Víte, že cuketa je dobrý přítel dezertů? Klasickým „sušším“ čajovým bochánkům (stejně jako jiným moučníkům) dodá vláčnost a jemnost, ale v těstě nijak neruší. Mají pak to, co od moučníku chceme – rozplývají se na jazyku a přitom mají výraznou chuť.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 15 porcí:

190 g hladké mouky • 100 g červeného rybízu • 80 g cukety • 70 g studeného másla • 70 g zakysané smetany • 1 lžíce prášku do pečiva • 70 g třtinového cukru • 1 vejce • 1 lžička vanilkového extraktu

K podávání: jahodový džem • crème fraîche nebo zakysaná smetana

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a třti­nový cukr. Nastrouhejte máslo, přidejte je do moučné směsi a rukama vypracujte směs podobnou drobence. V jiné misce prošlehejte vejce, zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhanou cuketu a vanilkový extrakt.

  2. Promíchejte mokré a sypké suroviny a vypracujte kompaktní těsto. Nakonec přidejte kuličky červeného rybízu a opatrně je zapracujte do těsta. Vytvořte z něj vysokou placku podobnou disku, vykrájejte kulatým tvořítkem jednotlivé scones a pečte asi 15 minut. Hotové bochánky nechte zchladnout a podávejte s jahodovým džemem a crème fraîche nebo zakysanou smetanou.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.