Recept: Koláč na plech s novými bramborami a klobásou

Podzimní kampaň 4. července 2018

Koláč, jehož náplň i ozdobu tvoří brambory? Proč ne! Budete koukat, jak je to dobré. Kombinovat se dá i se zeleninou.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce: 300 g nových brambor • 1 listové těsto • 250 g zakysané smetany • 3 hrsti baby špenátu • 2 klobásy • 1 vejce • 2 lžíce sezamových semínek na posypání (lze vynechat nebo nahradit cherry rajčátky) • 1 hrst ředkvičkových klíčků nebo řeřichy • sůl

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Tři čtvrtiny listového těsta rozválejte na tenký plát o velikosti plechu a přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem. Z těsta, které vám zbude, vytvořte podél celého koláče okraje. Potřete je rozšlehaným vejcem.

  2. V misce smíchejte zakysanou smetanu s omytými lístky baby špenátu, směs osolte a rozetřete na těsto.

  3. Omyté brambory ve slupce nakrájejte na tenká kolečka, vsypte je do vroucí osolené vody a asi 4 minuty povařte. Potom je sceďte, osušte a rovnoměrně rozložte na koláč potřený směsí. Na závěr na koláč rozprostřete kolečka klobásy.

  4. Koláč posypte sezamovými semínky a překryjte alobalem. V předehřáté troubě jej pečte při 180 °C asi 10 minut. Alobal pak sejměte a pečte dalších 10 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Před podáváním koláč posypte ředkvičkovými klíčky nebo řeřichou.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.