NOVÁ Vlasta 17/2019

24. 4. 2019

Téma: 50 let SOS vesniček. Jejich vznik iniciovala v polovině 60. let Věra Hájková, redaktorka Vlasty. Chtěla tak opuštěným dětem zajistit lepší péči a zázemí připomínající normální rodinu. Projekt už funguje a pomáhá půl století.

Rozhovor: Mistryni světa v boxu Fabiánu Bytyqi přezdívka „Andělská pěst“ přesně vystihuje. „Tím, že trénuju bojové sporty odmalička, nemám potřebu vybíjet si energii a sílu někde jinde. V normálním životě se snažím řešit konflikty diplomaticky. A s mojí postavou... Maximálně kdyby mě někdo napadl, tak bych to možná využila, ale první volba by byla utéct. Stokilovému chlapovi na ulici by moje rána nejspíš nic neudělala.Když si vezmete, že já mám nějakých padesát kilo a on jednou tolik, tak když ho trefím, může se třeba leknout, ale trefit ho tak dobře, abych ho složila na zem, to je strašně těžké, povede se to málokdy. Se stokilovým chlapem bych se rozhodně přebíjet nešla, znám to z tréninků, kde s nimi sparuju, on jen natáhne ruku, trefí mě a i přes dvojitý kryt to cítím, kdyby se do toho opřel, tak mě možná i zabije. Ano, záleží na váze, proto ty váhové kategorie máme."

Psychologie: To je jasná hyperaktivita, řekne si učitelka, když je žák neposedný a věčně vyrušuje. A rodičům doporučí návštěvu poradny. Nad dívkou se stejnou poruchou však mávne rukou. U děvčat a žen se totiž ADHD projevuje jinak, méně nápadně. A tak spousta z nich bojuje sama se sebou, bez pomoci či porozumění okolí a často končí na antidepresivech.