NOVÁ Vlasta 45/2019

6. 11. 2019

Rozhovor: Marika Šoposká si v pubertě řekla, že by bylo pěkné stát se herečkou, a šla si za svým snem. V kinech právě běží její nový film a každým dnem očekává narození druhého dítěte. Za jak dlouho se hodlá vrátit k práci? „Myslím, že ne zas tak rychle, jako s prvním dítětem, ale nějaké pracovní plány už mám a řeším, ale vzhledem k tomu, že vím, jak složité je to skloubit, chci si to tentokrát co nejvíc prodloužit. Být doma s miminkem, mít na starosti jen děti a nesnažit se násilně propojit práci a mateřství,“ říká v rozhovoru.

Téma: Nespravedlivě vězněných po celém světě jsou desítky tisíc. Totalitní režimy neprávem stíhají a vězní lidi ve zhruba třiceti zemích. Jsou mezi nimi i ženy, matky a dcery. Jejich osudy jsou plné smutku, ale i naděje a je třeba je znát.

Příběh: Michel Fleischmann vzpomíná na dramatické osudy své maminky Staši, která letos oslavila sté narozeniny. Společně se sestrou Olou vedly fotoateliér na Národní třídě. Jejich prvním zákazníkem byl Karel Čapek. Po emigraci do Francie fotografovala Staša slavné spisovatele a malíře.

Recepty: Kedlubnu, papriku i lilek naplňte vším, co vám chutná. Vyrobte si lahodné plněné závitky nebo taštičky, a pokud máte rádi výzvy, vrhněte se na svíčkovou Wellington.