NOVÁ Vlasta 48/2019

27. 11. 2019

Rozhovor: V bývalých Sudetech, v Rychlebských horách, úspěšně oživuje výtvarnice Zdeňka Morávková kulturní život. „Klíčem k tomu, jak navázat na předválečné období, je vzít to jako historii naší země a nebrat to národnostně. Lidem, kteří tu žili, nechci říkat Němci, protože to byli spíše němečtí Češi nebo čeští Němci, těžko říct… Já tady žiju teď a navazuju na to, co vytvořili naši předkové, ať už mluvili jakkoli. Ale chápu, že lidi, kteří to tu po válce dosídlovali, to měli těžké. Přišli sem chudí, zjistili, jaké jsou tu krásné domy a velké statky, které ale byly záhy znárodněny. Neposuzuju, jak se tu lidé chovali během 20. století, protože jejich možnosti byly hodně omezené,“ říká.

Téma: Prarodiče píšou dopisy vnoučatům. „Nikdy se nevzdávej bez boje. Dej svým dětem kořeny a křídla. Když si budeš vážit sebe, budeš si vážit i druhých.“ To jsou rady, které zaznívají v dopisech českých seniorů, kteří se zapojili do mezinárodního projektu Dopis vnoučeti. Jejich rady směřují nejen k rodině, ale také celkově k mladé generaci. Co o sobě navzájem víme, co se stydíme říct do očí a proč je dobré někdy sednout a sepsat své myšlenky?

Společnost: Přešlapy princezny Meghan. Buckingham má problém, manželka prince Harryho sice umí vypadat, jako by se narodila se stříbrnou lžičkou u pusy, ale k podřízeným se nechová jako aristokratka, ale jako zpovykaná celebrita.

Vaření: Recepty na „jedlé“ dárky pro vaše blízké. Věnujete jim letos vlastnoručně vyrobené karamelky, domácí likér, grilovací koření nebo upečete svým čtyřnohým kamarádům laskominu, jaká se koupit nedá?