NOVÁ Vlasta 3/2020

15. 1. 2020

Rozhovor: Dita Pepe už téměř dvacet let fotografuje a učí fotografovat. V posledních letech měla před objektivem hlavně ženy. Fotografii vnímá stále více jako terapii, která může změnit pohled celé společnosti. „ Předpokladem ženy je být dobrá manželka a matka, a tím jsme byly formovány. Realizovat se prací bývá z pohledu našich maminek špatná volba. Nejlepší je, abychom všechny měly děti, což může spoustu žen traumatizovat. Ne každá se chce realizovat tím, že je matka, byť to s odstupem času může hodnotit jinak. Ale je úžasné mít možnost volby a nést zodpovědnost sama za sebe, za své rozhodnutí, byť může být špatné. Nenaplňovat obrazy našich rodičů a společnosti orientované na výkon je pro ženy pořád těžká úloha,“ říká fotografka, která je sama matkou a jejíž fotografie mají ve sbírkách slavná světová muzea.

TÉMA: Za co všechno „můžou“ geny? Dědíme po našich rodičích a prapředcích barvu očí, povahové vlastnosti, sklon k nadváze, depresím, dobré náladě, alkoholismu, či dokonce k dlouhověkosti? Nebo jsou pro náš život důležitější vlivy prostředí, v němž vyrůstáme a žijeme? Přeceňuje se vliv genetiky, nebo naopak podceňuje?

Rozhovor: S nizozemskou spisovatelkou Saskií Noort jsme si povídali o psaní, vlastní zkušenosti se znásilněním i o tom, jak ji po rozvodu opustili dlouholetí přátelé.

Psychologie: Proč je dobré myslet na vítězství, i když je cíl daleko? Jakmile po něčem toužíme a myslíme to vážně, promítne se naše přání i do řeči těla. A to má velký dopad na naše výsledky.

Vaření: Pizza je sice italskou tradicí, ale různé obložené moučné placky se připravují po celém světě. Naučte se je připravovat podle našich receptů.