NOVÁ Vlasta 4/2020

22. 1. 2020

Rozhovor: Herečka Lucie Trmíková na podzim získala cenu Thálie za roli ve hře Soukromé rozhovory, jejíž scénář sama napsala. Je o nevěře, jejím ničivém dopadu na vztah a o věčné otázce: přiznat se, nebo zatloukat? V rozhovoru ovšem přišla řeč i na ryze ženská témata, třeba na její krásné, leč úplně šedivé vlasy. „Nepřipadám si, že vypadám starší. Ale možná kdybych si udělala průzkum, lidé by mi třeba řekli, že jo... Chci být samozřejmě hezká a líbit se, ale to nesouvisí s věkem. Otázku, jestli vypadám starší, si tudíž fakt nekladu, zásadní je pro mě cítit se dobře a přirozeně a je mi jedno, jak to navenek vypadá, jestli mi rozumíte. Když jsem si přestala barvit vlasy, jako bych shodila slupku, která byla umělá. A reakce okolí jsou všechny naprosto pozitivní, opravdu. Ale je to asi i tím, že mám – proč to neříct? – tak dobré vlasy, kdybych je měla nekvalitní, možná bych si netroufla, ale tím, že se můžu chlubit, jak jsou bohaté a pěkné, tak ano, i to je důvod, proč jsem do toho šla.“

Téma: Poprvé po jedenácti letech vzrostl podle statistik počet svateb. Trend se obrací. Manželství opět přichází do módy. Existuje nějaký recept na to, aby také vydrželo? „Mezi hlavní pilíře nepatří jen láska jakožto pomíjivý cit, ve hře jsou spíš vlastnosti jako osobnostní vyzrálost, odolnost a flexibilita,“ říká psycholožka Jolana Bucková.

Rozhovor: S gynekoložkou a psychogynekoložkou Helenou Máslovou jsme si povídali a příčinách trablů s početím, menopauze a nadužívání hormonální antikoncepce.

Psychologie: Protichůdné názory na „zásadní“ otázky života dovedou zcela zničit rodinné vztahy. Přitom je skutečně pro šťastnou rodinu tak důležité, aby všichni volili jednoho kandidáta? Asi ne!

Vaření: Vyzkoušejte medové recepty, které prohřejí ledové lednové dny. Med totiž nesluší jen sladkým dezertům, ale udělá super službu i masu!