NOVÁ Vlasta 5/2020

29. 1. 2020

Rozhovor: Sportovní svět šokovala Ester Ledecká před dvěma lety na olympiádě, ze které si přivezla zlaté medaile z lyžování i snowboardingu. A stále přidává další trumfy v obou disciplínách. Letošní sezonu začala nadějně, i když poslední závody kvůli viróze nedopadly podle jejích představ. „Nemám pocit, že něčím hřeším. Jím vyváženou stravu – rybu a hranolky. Ovoce se zmrzlinou, čokoládou a šlehačkou. Jím pořád stejně. V létě v zimě, v závodní sezoně i o prázdninách.“

Téma: Kdy naposledy jste jedli a nic přitom nedělali? Užívali si každé sousto, které jste vložili do úst, pomalu žvýkali a všímali si všech chutí, které se vám rozložily na jazyku? Myslím, že budete dlouho přemýšlet. A jak často jíte ve chvílích, kdy zažíváte stres, nudíte se nebo jste naštvaní na celý svět? Pokud je to každý den, pak máte problém. Ten problém se jmenuje EMOČNÍ JEDENÍ.

Vztahy: Nejčastěji si mezi sebou ubližují lidé, kteří jsou si velmi blízcí. Domácí násilí je jakákoliv forma psychického, fyzického, sociálního, ekonomického či sexuálního násilí. Násilnický partner chce mít nad svojí obětí kontrolu a moc. Takový vztah postrádá jakoukoliv rovnováhu. Příběh soužití s násilným partnerem nám vyprávěla pětatřicetiletá Jana. V jejím případě to dopadlo dobře.

Vaření: Granátové jablko bylo donedávna exotika známá z literatury, leč doma k nesehnání. Teď ho koupíte i v malých krámcích, ale co s ním v kuchyni? Vlasta poradí!

POZOR, VE STŘEDU VYCHÁZÍ POPRVÉ VLASTA S LITERÁRNÍ PŘÍLOHOU. CO V NÍ NAJDETE?:

  1. Kauza Elena Ferrante: Kdo je autorka Geniální přítelkyně a proč stojí za pozornost i její ostatní knihy.

  2. Co si dát na noční stolek? Přehled našich nejoblíbenějších knih a tipy pro děti.

  3. Soutěž: Vyhrajte knihu.

  4. Rozhovor s Blankou Solařovou

  5. Recenze nové knihy Michela Fabera, autora slavného Kvítku karmínového a bílého

Ve vlaku, v kavárně nebo pod peřinou? Víme, co číst.