VLASTA 17/2020

22. 4. 2020

Rozhovor: Karanténa zavřela divadla a zastavila natáčení, ale zároveň otevřela nové možnosti. Důkazem je herečka a moderátorka Adéla Gondíková, která změnila svůj přístup k internetu a sociálním sítím a stala se protagonistkou zábavné show Spolu z domu. Jak snáší jako společenský člověk, že nemá kontakt s kolegy a kamarády? „Já ho mám, jen to prostě není z očí do očí, ale pomocí už zmíněných „bezdotykových“ technologií. S kolegy z divadla pravidelně chatujeme, přehazujeme termíny představení na příští rok, posíláme si různé legrácky, jen tak kecáme o životě. Víme o sobě, a to je hlavní. Všichni teď žijeme v teplákách na gumu a jsme moc zvědaví, co bude, až je sundáme. Obávám se, že divadelní kostymérky nebudou stíhat přešívat…“ říká, ale v rozhovoru samozřejmě přišla řeč i na oddalované manželství s Jiřím Langmajerem.

Téma: Pošťáckou profesi dnes vykonávají v drtivé většině ženy. I teď jsou v denním kontaktu s lidmi – zdravými, osamělými i třeba skrytě nemocnými. Svým „klientům“ často suplují rodiny a pomáhají nad rámec svých povinností. Vydali jsme se za některými z nich, abychom zjistili, jak se změnil život poštovních doručovatelek v době celostátní karantény.

Krása: Výmluva, že na úpravu nehtů nemáme čas, právě teď neplatí. Zkuste doma z našich tipů na zkrášlování alespoň něco. Manikérský salon tak může vzniknout v každé domácnosti.

Příběh: Rozhovor s pravnučkou Aloise Rašína Karolinou Breitenmoser Stransky vás zavede do nedávné české minulosti. Karolina žila v Praze pouze do svých čtyř let. Pak ji rodiče odvezli do Švýcarska, kam emigrovali. Do rodného města se poprvé podívala až po dvaceti letech. Ale pamatovala si každé zákoutí v domě, odkud tehdy odešli. A plánuje se do Prahy vrátit.

Vaření: Nemůžete ven? Zkuste zajít „na nákup“ do špajzky, ledničky či mrazáku. Většinu surovin v receptech z nového vydání Vlasty máte nejspíš doma a snadno z nich uvaříte.