Vlasta 29/2020

15. 7. 2020

Rozhovor: Klára Kolouchová je manažerka a čas od času zmizí do hor. Jako první Češka zdolala Mount Everest, také Kančendžengu a naposled K2. Jana Počtová jako dokumentaristka natáčí cestopisy a také dokumenty o vztazích. Ty dvě svedla dohromady K2. Z Klářina výstupu na vrchol vznikl Janin celovečerní film, který jde v létě do kin, dobrá příležitost sejít se s oběma ženami a povídat si o ženském přátelství, horolezení a rodině. Došlo i na otázku, jak změnilo mateřství Klářino lezení: „Mentálně je to těžší. Se dvěma dětmi se mi neodjíždí pryč lehce, ale nejsou důvodem, abych s tím sekla. Nechci se jimi nechat limitovat v tom, co potřebuju pro svoje štěstí. Mimo expedice jsem tu pořád pro ně. Za všechno v životě platíme nějakou cenu. Podle mě by měly ale plusy vždycky převyšovat nad minusy.“

Téma: V chorvatském Daruvaru se jednou za dva roky konají české dožínky. V srbském Banátu letos místo Morany vynášeli čeští krajané a jejich potomci Koronu. A v Chicagu ve Spojených státech se děti každoročně účastní české Noci s Andersenem. Všude tam působí učitelé češtiny, kteří pečují o výuku jazyka i udržují českou kulturu.

Rozhovor: Tereze Maškové je teprve čtyřiadvacet, přesto už má na kontě pěknou řádku úspěchů – vyhrála pátou řadu SuperStar, zabodovala v soutěži Tvoje tvář má známý hlas, okouzlila americké Los Angeles, kde se sešli umělci z celého světa. Holka s růžovou hlavou si jde za svými hudebními sny. Bez ostrých loktů a přehnaných ambicí. „Na jednu stranu jsem slávu SuperStar užívala – je hezké, když vám lidé dávají najevo, že se jim vaše práce líbí, na druhou jsem nechápala, co se děje. Všechno se to seběhlo strašně rychle – jeden den jsem byla anonymní tvář z davu, druhý den známý obličej z televize. Ráno jsem šla pro rohlíky a lidi mě pozorovali. Byl to humbuk a já se neměla kam schovat. Soutěž mi otevřela dveře do showbyznysu, za což jsem dodnes vděčná, ale občas jsem z toho byla trochu zoufalá. Dneska už to naštěstí tak nevnímám. I bulvár mi kupodivu dává pokoj. Už neřeší, jestli jsem tlustá, nebo hubená, což se dělo. Měla jsem padesát šest kilo, snad nejméně za svůj život, a oni psali, že se moje stehna nevejdou na obrazovku… Holt žijeme v trochu nemocné době.“

Psychologie: Češka Barbara Mertins umí devět jazyků a má dvě bilingvní děti. Jako profesorka psycholingvistiky na univerzitě v Německu zkoumá, jaký vliv má jazyk na naše myšlení a vnímání světa. Během hodiny dokáže vyvrátit mnohé předsudky, které panují kolem učení cizích jazyků či dvojjazyčné výchovy dětí.

Vaření: Chystáte se na dovolenou za hranice? Ochutnejte tamní speciality, nejlépe v podnicích, kam chodí místní. Pokud budete volno trávit doma, můžete si vyzkoušet dobroty z ciziny uvařit sami. Když víte jak na to, je to hračka.