Vánoce se blíží. Pečte s mléčnými výrobky z Valašska a vyhrajte

Soutěže 8. listopadu 2015

Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku. Tradičním vánočním jídlem v českých domácnostech je vánočka. Svým tvarem má připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, a proto je symbolem nového života a plodnosti.

Správně se plete z devíti copů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce. A nejen vánočka patří k tradičním pokrmům Štědrého dne. Na většině stolů také nesmí chybět vánoční cukroví. Receptů je nepřeberné množství. Pro ty, kteří chtějí trochu jinou variantu, Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva tipy, jak jinak než za použití svých produktů Kysané smetany z Valašska a Smetanového jogurtu z Valašska.

Smetanové jogurty z Valašska s obsahem tuku 8% jsou typické ovocnou příchutí na dně kelímku a Kysaná smetana z Valašska se vyznačuje jemnou, lahodnou chutí s obsahem tuku 15%. Je proto také vhodná pro zjemnění různých pokrmů ať už salátů, dortů či omáček. V gastronomii lze tuto surovinu využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně.

Vánočka s Kysanou smetanou z Valašska

Potřebné přísady: 400 g hladké mouky, 400 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 125 g másla, 125 g sádla, 1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, 150 g cukru, 1 vanilkový lusk, kůra z jednoho citronu, 3 vejce, 42 g droždí, 80 g rozinek, 50 g brusinek, 100 ml rumu, sůl, 100 g mandlových špalíků, mandlové lupínky na posypání, 1 vejce na potření

Vánočka se zakysanou smetanou.
foto:
Postup: Nejprve rozinky a brusinky namočíme do rumu a necháme přes noc uležet. Směs pro přípravu vánočky (polohrubá a hladká mouka, Kysaná smetana z Valašska a vejce) by měla mít stejnou teplotu, proto si je připravíme večer, abychom s nimi ráno mohli pracovat. Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z cukru, vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme, vyškrabeme semínka a dáme do mísy. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sádlo, Kysanou smetanu z Valašska, nastrouhanou citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Těsto se nesmí lepit. Nakonec přidáme rozinky, brusinky a špalíky mandlí. Těsto dáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Jakmile máme těsto vykynuté tak jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Nejprve zapleteme 4 prameny, poté 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 min. kynout. Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stáhneme na 160°C pečeme 45-50 min. Tip: Vánočku přikryjte na začátku alobalem, dopékáme pak bez alobalu.

Smetanový jogurt z Valašska - Mlékárenský výrobek roku 2015

Tradice a kvalita. Tato slova úzce souvisí se Smetanovými jogurty z Valašska, za jejichž produkcí stojí Mlékárna Valašské Meziříčí. Léta ověřené výrobní postupy a vybrané ovoce jsou základem úspěchu a rostoucí obliby těchto výrobků, které jsou, kromě nepostradatelného vápníku, bohaté i na jogurtové bakterie. Jogurty patří mezi nejpopulárnější mléčné produkty, které se prodávají v tuzemských obchodních řetězcích a své uplatnění najdou v teplé i studené kuchyni.

Kvalitu a úspěch smetanových jogurtů potvrzují i ocenění, která v letošním i loňském roce získaly. Při příležitosti Světového dne mléka získal Smetanový jogurt jahoda s vanilkou ocenění nejvýznamnější, a to Mlékárenský výrobek roku 2015. V loňském roce hned dvakrát bodoval Smetanový jogurt čokoláda, který získal ocenění Perla Zlínska 2014 a Regionální potravina Zlínského kraje 2014.

Smetanový jogurt z Valašska.

Řada Smetanové jogurty z Valašska

Smetanové jogurty z Valašska jsou specifické svou jemnou chutí a hustou konzistencí. Jogurty jsou vyrobeny z kvalitního českého mléka a jejich typickým znakem je ovocná příchuť na dně kelímku. Jogurtová složka obsahuje pouze smetanu a živé jogurtové bakterie, což dodává jogurtu na kvalitě. Pestré složení dělá ze smetanových jogurtů ideální produkt pro přímou konzumaci i pro studenou kuchyni. Smetanové jogurty z Valašska vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí bílé s obsahem 10 % tuku nebo s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně, borůvky, jahody s vanilkou, višně s vanilkou, maliny s vanilkou a nově brusinka-ostružina s vanilkou, které obsahují 8 % tuku. Jsou vyráběné z kvalitního českého mléka a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítí v České republice.

Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

Soutěž

Soutěžte s Mlékárnou Valašské Meziříčí o tyčové mixéry, pomocníky při přípravě těchto pokrmů. A dále o ručníky, osušky a sadu na manikúru.

1. místo tyčový mixér 
2. místo sada osuška + ručník 
3. místo kosmetická taška + manikúra + skládací hřeben + zrcátko

Ceny do soutěže.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.

Soutěž byla ukončena. Výherce budeme kontaktovat telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

Výherci: Zdena N., Hříměždice; Hana S:, Opava; Tereza P., Vodňany