Soutěž o balíček vánočních džemů

Soutěže 2. prosince 2015

Vánoční cukroví se bez kvalitních džemů neobejde. Vyberte ten správný a vyhrajte jeden ze tří balíčků v hodnotě 1000 Kč! Džemy z malin, jahod nebo meruněk patří k vánočnímu pečení stejně, jako se štědrovečerní večeře neobejde bez kapra a salátu. Jak ale vybrat ten správný? Rozhodně vždy porovnejte více džemů a pamatujte, že vše důležité je na etiketě.

„Důležitý je hlavně obsah ovoce, který nesmí být nižší než 35 procent. Pokud má džem alespoň 45 procent daného ovoce, pak se smí označovat jako výběrový nebo extra,“ říká odborník na výživu Jiří Mikyska ze společnosti Hamé, která je předním českým producentem džemů a ovocných směsí.

Zásobte se kvalitními džemy

Vedle vysokého obsahu ovoce je na místě sledovat třeba také obsah cukru. Ten má na výslednou chuť džem totiž také velký vliv. Extra jamy od Hamé obsahují celé kousky ovoce. Jejich předností je kromě vysokého podílu ovoce i menší obsah přidaného cukru. Díky tomu není ve výrobku potlačena skutečná chuť ovoce. Džemy se kromě toho, že se výborně hodí na chleba, dají použít hlavně k promazávání různých piškotových moučníků, jako jsou rolády nebo sváteční dorty. Jsou také vynikající ingrediencí pro kynutá těsta a z nich připravené buchty nebo ovocné knedlíky. Dají se jimi také dobře dozdobit i výrobky ze sněhového pečiva. Právě proto, že se tak skvěle hodí do dezertů i k pečení, je o džemy všech příchutí zájem hlavně v období Vánoc a Velikonoc.

Inspirujte se úžasnými nejen sladkými recepty na www.receptyschuti.cz

Vánoční zdobená roláda

Ingredience: Na kakaový krém: 1 vejce (použije se polovina bílku a žloutku), 1 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce hladké mouky Na těsto: bílky a žloutky z 5 a ½ vajec, 120 g krupicového cukru, 80 g hladké mouky Náplň: 2 vysokoprocentní smetany na šlehání, 2 ztužovače šlehačky, Extra džem višňový Hamé, višňový kompot Na ozdobu: višňový Hot Fruits od Hamé

Postup:

  1. Nejprve si připravte kakaový krém. K polovině žloutku a bílku přidejte ostatní ingredience a vše smíchejte. Výsledné těstíčko by se nemělo rozpíjet, konzistence je přibližně stejná jako ušlehaný bílek s cukrem, kterým se malují perníčky.
  2. Na rub pečícího papíru si předkreslete ornamenty, položte jej na plech a na lícové straně ornamenty překreslete kakaovým krémem. Vložte na chvíli do mrazáku a nechte ztuhnout. Mezitím si připravte těsto na roládu. Ušlehejte sníh z bílků s cukrem, poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec vmíchejte mouku. Hotové těsto vlijte na plech se ztuhlými ornamenty.
  3. Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 7 – 10 minut. Po upečení nechte vychladnout, pak sejměte z plátu těsta pečicí papír. Ornamenty se s těstem během pečení krásně spojí. Plát těsta ze strany, na které nejsou ornamenty, potřete višňovým Extra jamem Hamé. Poté jej potřete dvěma šlehačkami ušlehanými se ztužovači. Povrch poklaďte vypeckovanými višněmi a roládu opatrně zaviňte.
  4. Před podáváním roládu nakrájejte a ozdobte višňovým Hot Fruits od Hamé.

O CO HRAJEME?

Tři z vás získají balíček džemů Hamé v hodnotě 1000 Kč. Stačí jen správně odpovědět a mít trochu štěstí.

Nápovědu najdete na www.sladkanerest.cz.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.

Soutěž byla ukončena. Výherce budeme kontaktovat telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

Výherci: Ivan B., Opava; Anna Š., Hodnonín; Zdeňka K., Bechyně