Jestli máte napečeno, tvarujte ozdobičky na stromek

Tipy a návody 18. prosince 2012

Víte, k čemu také můžete využít vykrajovátko na vánoční cukroví? Jako formičku pro tvarování drátku. A nemusí to být jen hvězdička, zkuste třeba zvoneček, stromek nebo kytičku.

Na kostru potřebujete drátek silný 0,9 mm, který stočíte podle tvaru vykrajovátka. Drátkem tenkým 0,4 mm obrys obtáčejte a postupně navlékejte korálky.

Pro pokročilé

Zkuste při obtáčení základního tvaru navléknout více korálků a drátek chytit na protější straně tvaru. Vytvoříte korálkový výplet. Můžete střídat různé vzory a barvy korálků. Nápaditosti a kreativitě se meze nekladou.

Drátky

Stříbrná, měděná i zlatá varianta existuje ve většině velikostí drátků. Chcete-li speciální barvu, inspirujte se na www. ceske-koralky.cz, kde nabízejí opravdu široký výběr a pestrou paletu všech možných odstínů.

Potřebujete:

  • měděný drátek o síle 0,9 mm
  • měděný drátek na navlékání o průměru 0,4 mm
  • korálky (podle velikosti hvězdičky i podle toho, jak velkou vytvoříme vnitřní spirálku – my jsme jich potřebovali necelých 50)
  • vykrajovátko
  • ketlovací kleště

Nástroje:

Bez kleští to nepůjde ani tentokrát. Pomocí ketlovacích, které mají kulaté čelisti, budete stáčet kroužky. Štípačkami drátky uštípnete.

Postup:

hvězdička 1

Podle vykrajovátka stočte kostru hvězdičky. Z jednoho konce drátku vytvořte pomocí kleští spirálku, z druhého očko na zavěšení.

hvězdička 2

V místě setkání drátků kostru zpevněte obtočením tenčím drátkem. Pokračujte čtyřmi otočkami kolem kostry, při páté otočce navlékněte korálek.

hvězdička 3

Opakujte obtáčení a navlékání kolem dokola a na vnitřní spirálu. Vytvořte několik kroužků na zavěšení a spojte je s kroužkem hvězdy.