Jak vyčistit stříbrné šperky

Tipy a návody 30. prosince 2019

A ušetřit peníze, čas, nervy i přírodu.

Mnozí z nás mají doma stříbrné šperky zašlé a zčernalé časem. Vyčistit je a obnovit jejich krásu můžete buď doma, nebo ve zlatnictví. My vám nabízíme jednoduchý, rychlý a levný domácí postup. Potřebovat budete jen pár věcí, které určitě máte doma.

Tento způsob čištění je možné použít i na další předměty vyrobené ze stříbra, například na stříbrné příbory, mističky, konvičky, podtácky, tabatěrky, pudřenky a další pouzdra na kosmetiku. Ze stříbra bývají také držátka zrcátek, hřebenů a podobně. Najít můžete doma třeba i staré mince a medaile.

Jak na to?

Nejprve je dobré omýt šperk teplou vodou a mýdlem. Hodí se k tomu starý zubní kartáček, protože se tak dobře dostanete do záhybů, které na špercích většinou jsou. Do misky ze skla, porcelánu nebo z umělé hmoty (ne kovové!) vtlačte jako do formy alobal, a to tak, aby potáhl celý její vnitřek.

Do misky vystlané alobalem nalijte horkou vodu. Přisypte malou lžičku obyčejné kuchyňské soli a půl lžičky jedlé sody. Toto množství je asi na dvě deci vody. Zamíchejte, a až se sůl a soda rozpustí, vložte do roztoku stříbrný šperk tak, aby se co nejvíce dotýkal alobalu. Nechte několik hodin působit.

Výsledkem bude, že černý povlak se ze stříbra přesune na povrch alobalu. Pak šperk vyndejte a omyjte ho opět mýdlem a vodou. Pro zvýšení účinku a rychlosti můžete do misky ještě navíc natrhat kousky alobalu.

Pokud byste při čištění ucítili slabý zápach zkažených vajec, nelekejte se, způsobil ho sirovodík. Stává se to pouze někdy, většinou v případech, kdy znečištění stříbra bylo velmi silné.

Šetrný & spořivý

Tento způsob čištění je ohleduplnější k přírodě, protože si vystačíte s běžnými prostředky z domácnosti, zatímco při „profesionálním“ čištění se používají různé agresivní látky.

Navíc ve firmách často dochází k hrubému mechanickému obrušování šperků. S černým nánosem se tak obrousí i část drahého kovu, v tomto případě stříbra, čímž se sníží jeho hodnota. V oblasti drahých kovů totiž hrají v ceně roli i desetiny a setiny procent váhy.

Hrubým obrušováním také může dojít k poškození původního charakteru zpracování šperku. O šetření nervů při dohadování a rozčilování s některými zlatníky snad ani není potřeba mluvit.

Proč je domácí postup čištění lepší než profesionální?

  • Čas: ve zlatnictví dny až týdny / doma hodiny
  • Cena: ve zlatnictví podle váhy a stupně zčernání ve stovkách korun / doma jednotky korun
  • Kvalita: některá zlatnictví malá nebo žádná / doma vysoká.