Haló, dnes je Den matek!

Tipy a návody 12. května 2012

Takže to chce aspoň kytičku. Vyberte nějaká veselá kvítka a my vám poradíme, jak je rychle, jednoduše, a přitom působivě naaranžovat. Zvládnou to i děti.

Den matek nám má připomenout, co pro nás maminky znamenají, a poděkovat jim za všechnu péči. A slova nejlépe ještě podpořit květinou.

Vybírat kytičku pro maminku může být zábava a sváteční zážitek i pro děti. Ty milují hlavně zářivě jasné barvy. Podle květinářek prý nejčastěji sahají po výrazných žlutých či oranžových liliích, které jim připomínají malá sluníčka. Ale líbí se jim i voňavé růže nebo jednoduché tulipány.

Zde je šest rychlých tipů, jak kytici nebo třeba koš či věnec naaranžovat. Zvládnou to i děti. Takže vy taky.

Vlasta 30 - 31 Rozkvetlý svátek 7

Hra barev

Základem každého věnce ze živých květin je kruh ze zeleného florexu, který zakoupíte v květinářství a v hobby prodejnách. Pak už stačí jen základ namočit a ozdobit květinami.

Vlasta 30 - 31 Rozkvetlý svátek 5

Rozkvetlý koš

Do oranžového koše, vyplétaného z plastové bužírky, vložte nejprve mísu s vodou a teprve do ní oranžové a žluté lilie, oranžové a bílé tulipány, žlutý zlatobýl, bílý vax, bílé drobnokvěté chryzantémy a oranžové pryskyřníky.

Vlasta 30 - 31 Rozkvetlý svátek 3

Pestrá kytice

Do vysoké vázy ze zeleného skla vyrovnejte spoustu květin a nad její okraj nechte vykukovat jenom špičky květů. Je to netradiční, působivé a především velmi jednoduché.

Vlasta 30 - 31 Rozkvetlý svátek 6

Pěkně odděleně

Místo vázy mohou stejně dobře posloužit i skleničky na pití. Do každé z nich se dají vložit jiné květiny a vytvořit z nich moderní zátiší. Velmi snadný způsob aranžování zvládnou i menší děti.

Vlasta 30 - 31 Rozkvetlý svátek 2

Tulipány

Typické jarní květiny, tulipány, si skvěle vystačí ve váze samy. Jejich barevná nabídka je obrovská a téměř všechny se spolu dají výborně kombinovat.

Vlasta 30 - 31 Rozkvetlý svátek 4

Lilie a tulipány

Kytici ze žlutých a oranžových lilií a oranžových tulipánů doplňují drobné kvítky bílého vaxu, který nejenže krásně vypadá, ale jeho větvičky po rozemnutí nádherně voní po limetkách.

Tip redakce

A pro tvořivé ruce jeden super nápad: Mrkněte jak vyrobit dekorativní srdíčko z prachovky.

Zajímavé a rychlé způsoby, jak odekorovat květinovým vzorem i prostírání, svícny nebo třeba hrníček, najdete ve Vlastě 19/2012.

Vlasta předplatné úzký