7 rad, jak množit růže

Tipy a návody 16. června 2012

Jejich vůně bývá zakletá do parfémů, jejich obrázek zdobí krabičky léčivých čajů, dokonce i jméno Růženka vzniklo na jejich počest... Nastal čas růží.

Ne nadarmo se říká, že královnou květin je růže. Jejich květy můžou být někdy i trochu skromné, ale povětšinou tomu tak není. Stejně jako královny opravdové i květy růží bývají honosné, nápadné a působivé.

Možná bychom našli i další podoby mezi světem růží a skutečných královen. Třeba takové bydlení – královny bydlí na zámcích a v panských sídlech, růže potřebují na zahradě také to nejlepší místo, aby se mohly vyvíjet do opravdové krásy.

S nároky na péči a laskavé zacházení jsou na tom obě skupiny královen také poměrně stejně. I růže jsou totiž náročné na pravidelnou údržbu.

I když tato srovnání působí možná trochu úsměvně, v podstatě jsou pravdivá. Vhodné místo a pravidelná údržba – zejména péče o zdravotní stav – to jsou hlavní podmínky pro ideální vzhled těchto krásných rostlin. Ono totiž není vždy jednoduché udržet růže v optimální kondici, aby byly tak krásné, jak od nich očekáváme.

Ale i v této věci nastalo za poslední roky mnoho pozitivních změn. Šlechtitelé se mimo jiné snaží vypěstovat růže odolné vůči některým skupinám nemocí. Jejich výsledky jsou až překvapivě úžasné. Jak u královen, tak u růží prostě platí, že na dobrých genech záleží.

Postup, jak namnožit královnu květin

růže 4

SPRÁVNÝ VÝBĚR

Odstřihněte z růžového keře dobře vyzrálou, silnější větvičku s odkvetlou růží.

růže 5

SPOČÍTEJTE OČKA

Větvičku nastříhejte na kratší, šikmo střižené kousky tak, aby na každém byla asi čtyři očka. Ze spodní části odstraňte listy.

růže 6

OŠETŘETE ŘEZ

Horní šikmé řezy připravených řízků ošetřete štěpařským voskem a spodní, které půjdou do zeminy, namočte do stimulátoru pro snadné zakořenění.

růže 7

PŘIPRAVTE KVĚTINÁČ

Ošetřené řízky opatrně zapíchejte, asi po třech kusech, do připraveného květináče s množárenským substrátem.

růže 8

OPATRNĚ PŘIKLOPIT

Zasazené řízky růží opatrně přiklopte čistou velkou zavařovací sklenicí. Důkladně ji zamáčkněte do hlíny.

růže 9

NEZAPOMEŇTE NA JMÉNO

Pokud množíte více druhů a odrůd růží, je důležité i jejich řádné označení. Na mladé růžičce poznáte jen těžko, jestli z ní bude popínavá, či keřová růže.

růže 1

KVĚTINÁČ ZAKOPEJTE

Hotový květináč s řízky růží zakopejte až po okraj do záhonu. Bude tak přes zimu chráněný před chladem a druhým rokem na jaře zakořeněné růže snadno z květináče vyjmete a přesadíte.