4 rady od zahradníka pro nejhezčí růže v okolí

Tipy a návody 7. července 2012

Jestli máte zahrádku, hodí se vám právě teď rady od zkušeného pěstitele. Vždyť růže kvetou až do prvních mrazíků.

1. Nepopleťte řez, ať vám neslábnou

Bujné výhony včas zkracujte, jinak poruší pěkný vzhled rostliny. Pokud chcete, aby nové výhonky směřovaly ven z korunky, musí tam směřovat i poslední zdravé očko před řezem. Dobře udržovaná růže vytváří více květů, i když kvete o něco později. Přímo z podnože často vyrůstají plané výhony, lidově nazývané vlky, které na rozdíl od silnějšího kultivaru mají světlejší barvu listů a jiný tvar i počet ostnů.

Vlky odstraňujte až u kořene, pouhým zastřihnutím je jen povzbudíte k růstu. Neošetřovaná růže pod náporem vlků zeslábne a může zcela zplanět. Květy odstraňujte dřív, než korunní plátky zcela opadají. Odkvetlou růži odstřihněte nad prvním plně vyvinutým listem, který má pět lístků.

2. Šikovně množte

Teď v létě uřízněte dostatečně dlouhé polovyzrálé letorosty. Odřízněte jim vrchol a ze zbývající části udělejte řízky se třemi očky. Zasaďte je do písku, který udržujte stále přiměřeně vlhký, přikrytý sklem a zastíněný. Množení růží očkováním na planou šípkovou růži ale zvládnou většinou jen zkušení zahradníci, neboť očkování vyžaduje velké zkušenosti a zručnost.

střih

Odkvetlou růži odstřihněte nad prvním plně vyvinutým listem, který má pět lístků.

zdroj: www.thinkstock.cz
růže

Množení růží očkováním zvládnou jen zkušení odborníci.

zdroj: www.thinkstock.cz

3. Nezapomeňte kypřit, ale opatrně

Růžím provzdušníte půdu častým okopáváním. Půdu však kypřete jen mělce, abyste nepoškodili kořeny. Díky kypření ušetříte i vodu při zálivce, vsákne se hlouběji a nestéká ze záhonu. Růže potřebují dostatek vody, největší nároky na ni mají na jaře při rašení a pak po prvním odkvětu v době růstu dalších výhonů.

4. Radši si přivstaňte

Růže do vázy řežte brzy ráno, ve stadiu plně vyvinutého poupěte, které začíná ukazovat barvu a odděluje se první korunní plátek. Na kvetení růží má vliv i počasí. Je-li chladno, řežte trochu vyvinutější poupata, za teplých dnů naopak méně nakvetlá.

Pomeranče útočí!

  1. Sadové: většinou původní botanické druhy a jejich kříženci.
  2. Stále kvetoucí keřové: vznikly kombinovaným křížením.
  3. Pnoucí: dlouhé větve těchto kříženců potřebují oporu.
  4. Záhonové: tvoří nejpočetnější skupinu. Jsou to mnohonásobní kříženci a patří k nim velkokvěté růže (čajohybridy) a mnohokvěté růže (polyantahybridy a floribundy).
  5. Pokryvné: používají se k pokrytí půdy především na osluněných svazích. Nerostou do výšky.
  6. Miniaturní: jsou vysoké většinou kolem 20 centimetrů a hodí se do skalek nebo do květináčů.

růže
zdroj: www.thinkstock.cz