Zpříjemněte si víkend vlastnoručně upečeným Sacher dortem!

Tipy a návody 13. května 2017

Neodolatelný čokoládový dort s meruňkovou marmeládou je jedním ze symbolů Vídně. Autorem receptu je Franz Sacher, jeho syn pak původní recepturu vylepšil meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou.

Potřebujete:

Na korpus:

6 ks vajec

150 g krupicového cukru

125 g hladké mouky

50 g jemně mleté strouhanky

70 g kvalitního kakaa

Ovocná náplň:

500 g čerstvých nebo mražených meruněk

250 g krupicového cukru

špetku skořice

Poleva:

200 ml smetany na šlehání

200 g hořké čokolády

50 g tuku Hera máslová příchuť

Postup:

  1. Vyšlehejte zvlášť žloutky a bílky společně s cukrem. Mouku důkladně prosejte společně s jemně namletou strouhankou a kakaem. Vyšlehané bílky spojte se žloutky a opatrně, ale rychle přimíchejte moučnou směs, aby vznikla hladká kompaktní hmota. Nalijte do připravené dortové formy a dejte péct na 170 °C cca 40 min. Po upečení nechte vychladnout, vyndejte z dortové formy a dvakrát prokrojte.

  2. Meruňky vypeckujte a důkladně opláchněte. Na větší pánvi rozpusťte 1/2 z dávky cukru na světle hnědý karamel a zasypte skořicí. Přidejte meruňky, lehce zalijte vodou, aby se nepřipalovaly, a duste. Po odpaření 1/3 objemu sundejte z ohně a nechte lehce vychladit.

  3. Na dno formy položte rozkrojené kolo korpusu, důkladně zatřete ještě teplou meruňkovou redukcí a přiklopte další částí korpusu, postup opakujte. Sesazený dort na povrchu rovněž potřete zbylou meruňkovou redukcí a nechte důkladně vychladnout.

  4. Smetanu ohřejte a poté přidejte čokoládu. Důkladně promíchejte a nakonec vařečkou nebo stěrkou do horké polevy zapracujte rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Vychlazený dort zatřete čokoládovou polevou a nakrájejte. Podávejte se šlehačkou a zbylou meruňkovou omáčkou.