Antikoncepci nepředepisuji, říká katolická gynekoložka

Antikoncepce.
Antikoncepce.
Z nové Vlasty 26. července 2015

Když po ní pacientky požadují antikoncepci, nitroděložní tělísko, recept na potratovou pilulku nebo odeslání na umělé oplodnění, Xenie Preiningerová se s nimi loučí. Je katolička, a i jako gynekoložka se řídí vírou. I když se to spoustě lidem, včetně věřících, vůbec nelíbí.

Sexuolog Radim Uzel tvrdí, že „věřící katolík gynekologem je něco jako svědek Jehovův šéfem transfuzní stanice“.

To je demagogie. Katolický gynekolog je svou profesí zcela namístě. Jeho profesní cíl je pomáhat chránit ženy a děti, bojovat o zachování života a zdraví a o možnost přivést na svět potomky. Současní gynekologové se staví do role eugeniků typu Mengeleho, kteří rozhodují o životě zdravých a nemocných nenarozených lidských bytostí, sterilizují ženy, ohrožují zdraví a život žen podáváním antikoncepce a pomáhají z žen dělat sexuální otrokyně, které jsou k dispozici, kdykoliv si pán tvorstva typu pana Uzla zamane.

Gynekoložka Xenie Preiningerová.
foto:

S vašimi postoji mají překvapivě problém i katolické pacientky ve vaší ordinaci. Jak to?

Řada z nich nezná učení církve v této problematice nebo si z něj vybírá jen to, co jim vyhovuje. Nejhorší je přístup některých takzvaně věřících žen, které mi tvrdí, že nemám „tahat“ víru do práce. Shrnuto – věřící gynekolog nesmí předepisovat hormonální antikoncepci, zavádět nitroděložní tělíska, ženy sterilizovat, posílat na umělé oplodnění a interrupce ani tyto zákroky provádět. Věřící žena by to neměla po gynekologovi požadovat a měla by žít tak, aby nic z toho nepotřebovala.

Jak probíhá první návštěva vaší ordinace? Vyjasňujete si s pacientkou váš přístup a z něj plynoucí omezení?

Již při objednávání telefonem a při vstupním pohovoru je každá žena na tato pravidla upozorněna. Samozřejmě to část odradí, některé pacientky vyjadřují nespokojenost, jiné podmínky přijmou, a časem odcházejí. Jsou i takové, které zkoušejí získat u mě poskytování odborné péče a bokem si zajistit „to ostatní“. S těmi se ale pak většinou loučím já.

Celý rozhovor s katolickou gynekoložkou Xenií Preiningerovou najdete v časopise Vlasta č. 30, který vychází ve středu 22. července.

TEXT: Iva Vokurková