Marcela Linková je feministka, ale muže miluje

Z nové Vlasty 27. července 2015

Přední česká feministka Marcela Linková je profesí socioložka a povoláním vědkyně. O ženském hnutí mluví zaníceně a jinak, než byste čekali. A ještě něčím se vymyká představám o feministkách. Je půvabná, stylová, ráda vaří a zajímá ji móda.

Kdy jste zjistila, že jste feministka?

S plným uvědoměním si toho slova asi v šestnácti letech. V druháku nebo třeťáku na střední škole.

Protože?

Nešlo nevidět nerovnost při dělbě práce v rodině. To mi přišlo zásadní, nechápala jsem, proč když dva dospělí lidé chodí do práce na plný úvazek, jeden z nich dělá významně víc práce doma. A potom jsem si všimla, že se holky poměřují jinými standardy. Proč je u holky tak důležité, jestli je hezká, a u kluka ne? A svůj díl mělo i osahávání na základní škole. Zásah kluků do osobního prostoru holek, to mi přišlo neuvěřitelné. Jak to, že si malý kluk tak rychle vypěstuje představu, že si to může dovolit?

Když to takhle vyjmenujete, musí s vámi každý souhlasit. Vadí to všem holkám, ale spousta z nich by nepřipustila, že by mohla být feministka.

To je kvůli tomu, že slovo feminismus je špatně onálepkované. Hodně lidí se ho bojí používat. Když se označíte za feministku, přidáváte se tím k táboru, který je vnímán negativně. Do takové skupiny se chce málokomu.

Celý rozhovor s feministkou Marcelou Linkovou najdete v časopise Vlasta č. 31, který vychází ve středu 29. července.

TEXT: Alena Němečková