Youtubeři aneb víte, koho zbožňuje vaše dítě?

Z nové Vlasty 28. července 2015

Víte, kdo to je PewDiePie (čte se pjůdypáj)? Asi těžko. Ale zeptejte se dětí. Jestli máte doma náctileté potomky, zaručeně ho znají. „To je přece nejslavnější youtuber na světě!“ odvětí tónem, který vás nemilosrdně odešle mezi důchodce, jelikož nemáte páru, o čem je řeč. Vítejte ve světě vašich dětí – ve světě youtuberingu!

Hraje počítačové hry, nadává a křičí u toho, dělá grimasy a trousí vtipné poznámky. A přitom se natáčí na videa, která baví celý svět. A že svět se skutečně baví, dokazuje počet jeho fanoušků, který přesahuje 38 milionů.

PewDiePie totiž provozuje nejsledovanější kanál na internetových stránkách YouTube. Denně se na jeho videa podívá 14 milionů lidí. Podobně jako on vypadají i ostatní youtubeři. Je jim něco mezi třinácti a třiceti a natáčejí videa, která pak zveřejňují na internetu. Videa na YouTube může nahrávat kdokoli a kdokoli tak má šanci proslavit se pouze na základě vlastního úsilí. Ne všichni hrají samozřejmě jen hry. Řeší, jak se nalíčit nebo co si obléct, jak sbalit kluka anebo prostě natáčejí jen sami sebe a komentují svět kolem.

Říkáte si, koho by to, proboha, mohlo zajímat? Vás nejspíš ne. Ale jejich vrstevníky rozhodně. Youtubeři jsou moderní hvězdy, miláčci teenagerů a poslední dobou i obchodních marketerů.

Celý článek najdete v časopise Vlasta č. 31, který vychází ve středu 29. července.

TEXT: Martina Háchová