Šátečku, kolem se toč

I obyčejný outfit dokáže šátek proměnit v elegantní model
I obyčejné outfit dokáže šátek proměnit v elegantní model. (Charles Vögele, košile 599 Kč, kalhoty 499 Kč, šátek 299 Kč)
Videa 6. dubna 2012

Šátek oživí outfit a dodá mu punc originality. Máte jich ve skříni kupu, jenže nevíte, jak je nosit? Naučíme vás, jak proměnit šátek v elegantní šperk.

Stejně jako bižuterie a šperky, také šátek či šál totiž dokážou oživit každý model. Letos na jaře se na módní scéně objeví šátky s japonskými motivy, květinovými vzory, pestrobarevné i jednobarevné, hedvábné i bavlněné. Jejich výběr jsme pro vás připravili ve fotogalerii.

Kouzlení se šátkem

Není multifunkčnějšího kousku oblečení než právě šátek. Nosit ho můžete k topu, triku, košili, svetříku, saku, bundě i trenčkotu.

Základní kouzlo šátku spočívá v nepřeberném množství způsobů vázání. A opravdu ho nemusíte nosit jen kolem krku. V kolekcích módních značek se letos objeví kalhoty do zvonu doplněné šátkem namísto pásku. Šátek poslouží také jako čelenka nebo pléd. A v horkých letních dnech u vody ho můžete uvázat přes plavky namísto šatů nebo sukně.

Inspirujte se tímto videem s 12 návody, jak si uvázat šál či šátek, a staňte se mistryní v "šátkované":

Sbohem a šáteček

První šátky spatřily světlo světa už v roce 1350 př. n. l., kdy si egyptská královna Nefertiti zdobila šátkem svůj nepřehlédnutelný účes.

Několik staletí potom šátek sloužil zejména jako doplněk válečníků, které chránil před prachem. Ve starověkém Římě si ho oblíbili muži a nosili ho kolem krku a pasu a za horkého počasí ho používali k utírání potu.

Módním doplňkem v dnešním slova smyslu se šátek stal až na přelomu 19. a 20. století. Jeho průkopnicí byla zakladatelka taneční moderny Isadora Duncan, která ráda nosila dlouhé vlající šátky a používala je také při svých tanečních vystoupeních. Ironií osudu je, že Isadora zemřela při nehodě způsobené tím, že se její dlouhý šál zamotal do kol projíždějícího automobilu...

V 70. letech minulého století zažily šátky opravdový boom. Nosily se namísto čelenek a lidé vymýšleli stále nové způsoby jejich vázání nejen kolem krku, ale také kolem pasu a hrudníku.

Umíte hrát šátkovanou?

Letošní jaro hýří barvami, takže můžete v obchodech spatřit pastelové kalhoty, růžové halenky a kabelky v tónech zelené a oranžové. Vsaďte na barvy i při výběru šátku!

  • Na blondýnkách se bude skvěle vyjímat růžový, tyrkysový a fialový šál, šátek s pastelovým potiskem drobných kvítků nebo kostkovaný.
  • Brunetky se nemusí bát žluté, zelené a červené barvy a mohou si dovolit nosit šátek s dominantními motivy květin v sytých tónech.
  • Šátek se vzory vás promění v módní hvězdu. Kombinujte ho s jednoduchými, jednobarevnými kousky oblečení. Pokud hýří křiklavými barvami, oblékněte si k němu neutrální vršek. A když se nese naopak v pastelových tónech, zvolte sytě barevný vrchní díl.
  • Ženy vyznávající extravaganci mohou mixovat vzorovaný šátek s oblečením potištěným jiným vzorem. Pruhovaný či puntíkovaný šál si perfektně rozumí s kostkovanou košilí. Naopak šátek s potiskem květin nenoste s halenkou s květinovými vzory. Dva stejné vzory se budou zbytečně bít.

Široký šátek můžete v létě u vody vkusně uvázat kolem trupu a proměnit ho v neotřelý top

Široký šátek můžete v létě u vody vkusně uvázat kolem trupu a proměnit ho v neotřelý top. (Next, 2799 Kč)

zdroj: Archiv firem

Ke košili uvažte šátek podle stylu letušek.

Ke košili uvažte šátek podle stylu letušek. (Gant)

zdroj: Archiv firem