Nenechte si ujít novou řadu pořadu Karolína, domácí kuchařka

Články Komerční sdělení 14. října 2016

V deseti premiérových epizodách se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská.

Nová, v pořadí již čtvrtá, řada pořadu Karolína, domácí kuchařka, nabídne i tentokrát mnoho jídel. Inspirací Karolíně pro tuto řadu byla tradiční kuchyně Středomoří. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská.

Přinášíme vám ukázku z receptů. Na její další zajímavé recepty se můžete těšit již v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.

Zdroj: FTV Prima

Jemné telecí s hříbky

epizoda: Z lesa a zahrady (15. 10.)

Karolína, domácí kuchařka

Telecí s hříbky

foto:
zdroj: Archiv TV Prima

Suroviny:

800 g telecí plece vcelku, očištěné
3 cibule, jemně nakrájená 4 lžíce másla a kousek na omaštění uvařených noků sůl čerstvě mletý černý pepř 1 lžička sladké mleté papriky špetka strouhaného muškátového oříšku 200 ml bílého suchého vína voda nebo telecí vývar na podlití podle potřeby 4 střední mrkve, očištěné cca 500 g čerstvých hříbků, očištěných 100 g zakysané smetany - v kelímku lístky hladkolisté petrželky na ozdobu 1 citron, klínky k podávání

Postup:

Maso si nakrájejte na větší kostky a cibuli nadrobno. V kastrolu si rozpusťte 3 lžíce másla, opečte na nich na mírném plameni cibuli dorůžova, pak zvyšte plamen a opečte i maso ze všech stran. Osolte, opepřete, posypejte sladkou paprikou, muškátovým oříškem, ještě cca minutu opečte (ale opatrně, aby se paprika jen rozvoněla a nepřipálila).
Zalijte bílým vínem, přiklopte pokličkou a nechte dusit na mírném plameni doměkka (bude to trvat cca 60 - 90 minut podle stáří masa). Hned poté si namočte sušené hříbky do trošky vody (jen tak, aby byly ponořené). Po cca 45 minutách ochutnejte maso. Pokud už měkne, přidejte k němu pokrájenou mrkev a houby i s vodou, ve které byly namočeny. Duste dál ještě cca 15 minut - dokud nebude mrkev i maso krásně měkké. Hříbky očistěte, nakrájejte a osmahněte na pánvi na zbylé lžíci másla. Osolte, opepřete a vmíchejte k telecímu. Krátce povařte a před koncem vyndejte do hrnku trochu šťávy a rozmíchejte si s ní kysanou smetanu - půjde to tak lépe, než když ji budete vmíchávat rovnou do hrnce. Teprve takto připravenou smetanu vmíchejte k masu. Jídlo ochutnejte a případně přisolte a opepřete. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a s máslovými noky. Tip: Hustotu omáčky upravte podle svých představ - buď mírně nařeďte, nebo naopak zredukujte tím, že ještě chvilku povaříte už bez pokličky. Pozor, aby se kysaná smetana nesrazila. Kdo má raději husté omáčky, může samozřejmě omáčku zahustit klasicky trochou mouky do smetany atd, ale fígl Karolíny je v tom, že omáčku nezahušťuje. Skvělé i s těstovinami, jemnými knedlíky i bagetou.

Máslové noky

4 lžíce másla 2 velké vejce špetka soli a muškátového květu 250 g hrubé mouky nebo dětské krupičky cca 6 lžic mléka lžíce nebo dle potřeby

Postup:

Na noky v misce ušlehejte nebo utřete změklé máslo se špetkou soli, muškátového květu a vejcem do pěny a postupně vmíchejte mouku (krupičku) a podle potřeby trochu mléka. Z hmoty tvarujte dvěma lžícemi proti sobě noky o třech hranách, nebo jak se vám to povede (lžíce předem smočte ve studené vodě) a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte cca 10 minut a pak noky vyjměte děrovanou lžící, během vaření je zlehka zamíchejte a obraťte je. Vyjměte je děrovanou podběračkou, nechte okapat a odkládejte je do mísy s kouskem másla.

Závitky se sýrem a bylinkami & jižní zelenina z pánve

epizoda: Tradičně i po mém (22. 10.)

Karolína, domácí kuchařka

Závitky se sýrem a bylinkami

foto:
zdroj: Archiv TV Prima

Suroviny:

4 hovězí plátky po 150 g 2 stroužky česneku, prolisované 1 cibule, najemno 6 listů šalvěje, nasekaných + pár na ozdobu 6 lžic olivového oleje 2 lžíce strouhaného parmazánu, nahrubo nebo hoblin sůl a čerstvě mletý pepř 2 lžíce hrubozrnné hořčice hrst lístků hladkolisté petržele 6 plátků sušené slaniny 200 ml hovězího vývaru nebo kuřecího vývaru

Postup:

Troubu si rozpalte na 180°C. Plátky masa jemně rozklepejte mezi dvěma fóliemi (aby se nepotrhalo a udržela se v nich šťáva). Pak si v misce umíchejte směs z prolisovaného česneku, poloviny olivového oleje, parmazánu, cibule, hořčice, šalvěje a petržele. Touto směsí potřete plátky masa, poklaďte plátky slaniny, a pak opatrně stočte do závitků. Upevněte párátky nebo svažte potravinovou nití a pak opečte na pánvi na zbylém olivovém oleji a naskládejte do pekáčku i s olejem. Podlijte troškou (cca 1 cm) vývaru nebo vody, zakryjte alobalem a dejte do trouby. Během pečení závitky několikrát otočte a přelijte vypečenou šťávou. Měkké by měly být cca za hodinu a půl, podle stáří masa. Podávejte je např. s jižní zeleninou z pánve.

Jižní zelenina z pánve

Suroviny:

3 červené papriky, na větší kousky 1 lilek, na čtvrtkolečka 1 žlutá cuketa (může být i zelená), na čtvrtkolečka 6 žampionů, na plátky 3 lžíce olivového oleje 3 šalotky, na silnější kolečka 4 stroužky česneku, na plátky 15 tmavých oliv bez pecek 10 třešňových rajčátek sůl a čerstvě mletý pepř velká hrst baby špenátu čerstvý tymián čerstvá bazalka

Postup:

Očistěte a nakrájejte postupně všechnu zeleninu. Na olivovém oleji na hlubší pánvi zpěňte šalotku a česnek. Když je obojí do sklovita, přidejte papriky a lilek a opékejte 5 minut. Po pěti minutách přidejte cuketu, žampiony a pak olivy a rajčátka naříznutá do křížku. Osolte a opepřete. Opékejte za občasného promíchání cca dalších pět minut. Cílem je, aby byla zelenina krásně opečená, zlatavá a měkká, ale stále si zachovala svou konzistenci. Až tohoto stavu dosáhnete, přidejte lístky baby špenátu a bylinky a nechte je už jen zavadnout. TIP: Pokud zeleninu podáváte jako samostatný chod, třeba jako lehkou večeři, posypejte před koncem zeleninu oblíbeným tučnějším sýrem, zakryjte pokličkou a na mírném plameni nechte sýr rozpustit, bude to už velmi rychlé. Jako další přílohu pro velké jedlíky doporučuji bramborovou kaši.

Čokoládovo-pomerančové tartaletky

epizoda: Ozvěny Středomoří (29. 10.)

Karolína, domácí kuchařka

Čokoládové tartaletky

foto:
zdroj: Archiv TV Prima

Suroviny:

na 8 tartaletek (o průměru 12 cm) 250 g špaldové mouky hladké 150 g másla 70 g cukru moučky 1 vejce 2 lžíce vody špetka soli 1 pomeranč - pomerančová kůra nebo plátky na ozdobu Na pomerančovou náplň: 100 g pomerančové marmelády 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného 1 vanilkový lusk 1 lžíce pomerančového likéru, lze vynechat Na čokoládový krém: 150 g hořké čokolády 1,5 lžíce pomerančové marmelády 4 lžíce smetany ke šlehání 33% 2 lžíce koňaku

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně, vypracujte hladké těsto (pokud pracujete ručně, na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo). Hotové těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky. Do těsta zakrojte okrajem formičky a kolečko těsta pak vtlačte dovnitř formičky, utvoří se vám hezké vroubkované okraje. Troubu si rozpalte na 180°C a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a likérem, chcete-li a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 15 - 20 minut, dozlatova. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno. Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, smetanou a koňakem. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče. Nechte chvíli zchladnout a pak ztuhnout v chladničce, ale nečekejte, že čokoláda ztuhne úplně - náplň zůstane ve formě pevného krému. Tip: Pokud máte formy silikonové formičky, kterými se nedá vykrajovat nebo máte-li tento postup raději, ukoulejte kousky těsta do kuliček, ty rozválejte na placičky a pak je vtlačte do formiček a seřízněte přečnívající okraje.