Hledáte kousek stínu? Rady, jak vybrat altánek a slunečník

Domácnost 15. června 2013

Grilování je sice v létě to pravé, ale obvykle nechceme ogrilovat sami sebe. Jestli se nechcete připálit jako špekáček, pořiďte si na zahradu nějaké stínítko.

Altánek je skoro jako pro princeznu! Jestli na něj máte místo, neváhejte. Buďto se v něm dá pohodlně relaxovat za zpěvu ptáků a šumění stromů a keřů. Nebo se v něm dají pořádat bujaré oslavy s přáteli, kde nechybí ani gril a muzika.

Pro optimální odpočinek v útrobách altánu je dobré jej umístit na závětrné místo, aby vám vánek neobracel při četbě listy knížky. Kvůli intimnosti a soukromí je rovněž lepší neumisťovat altán hned vedle plotu se sousedy, ale spíše do míst, kde se vám naskytne příjemný pohled do zeleně.

Jestli chcete mít altán na grilování, tak si k němu udělejte třeba malou kuchyňku, kde bude všechno potřebné složené. Neměly by v ní chybět třeba utěrky a místo pro umývání nádobí – zkrátka věci, se kterými či pro které byste jinak pořád běhala domů.

Při budování takovéhoto posezení je dobré myslet na přívod elektřiny nebo i vody. Jestli chcete takovýto druh altánu, potom si promyslete i vhodnou podlahu: nejvhodnějším materiálem jsou buďto přírodní, nebo kompozitní terasová prkna. Jsou odolná, jejich montáž nevyžaduje žádný náročný kutilský výkon a navíc působí hezky.

sdtínítko 1

Altán má spoustu využití - kromě odpočinku v něm můžete udělat i malou grillparty.

foto:

Nebo třeba paraplíčko?

„Nejdostupnější variantou ochrany proti slunci jsou slunečníky. Pro balkony postačí rozpětí okolo 120 cm, u rozlehlejších teras se řiďte rozměrem plochy, kterou zaujímá zahradní nábytek.

Dbejte také na to, aby konstrukce měla řádné kotvení, slunečník se dal snadno ovládat a nezasekával se a aby stínicí látka byla z nepromokavého materiálu,“ doporučuje Milena Göpfertová z OBI Karlovy Vary. Kvalitní slunečníky poznáte podle bytelné konstrukce ze dřeva či kovu a potahové látky, která je řádně napnuta a nemačká se.

sdtínítko 3

Na slunečníku se vyplatí nešetřit.

foto:
sdtínítko 2

Markýza se hodí na terasu či balkon.

foto:

Na balkón nebo terasu

Fakta

Jestli nechcete budovat altánovou haciendu, můžete mít jednoduchou konstrukci z několika tyček a plachty. Složit se dá během pár minut a při nákupu přemýšlejte o materiálu. Vybírejte kvalitní, ocelové rámy, dávejte pozor i na kvalitu upínacích prvků. Ty hrají důležitou roli při poryvech větru, které by mohly altán poničit a převrátit. Údržba je snadná – veškeré části se dají snadno umýt mýdlovou vodou, což znamená, že není zapotřebí žádných speciálních přípravků.

Máte terasu nebo balkón orientovaný na západ či jihozápad, na němž ráda odpočíváte v křesílku? Tak by to chtělo taky nějaké stínění. Nejlepší je markýza. Můžete ji pořídit buď ve variantě, kterou pevně připevníte ke zdi domu, nebo zásuvnou. Stahovat ji budete buď ručně, nebo pomocí motorku. Zárukou kvalitního zastínění je kovová konstrukce se stínidlem, které je tvořeno voděodolnou textilií. A pak už si jenom uvařte kafe.