Máte ráda jižní Francii? Tak si ji pusťte domů

jižní francie 4
Z interiérů ve stylu jihofrancouzské Provence sálá moře, slunce a víno.
Domácnost 19. června 2013

Středomořské pobřeží Francie patří mezi nejkrásnější oblasti našeho kontinentu. Zdejší lidé dokonale ovládají umění žít, a tak se není co divit, že jejich životní styl, včetně toho, jak si zařizují bydlení, se stává vzorem i pro ostatní.

Kdo někdy navštívil středomořské pobřeží Francie, konkrétně kraje Languedoc-Roussillon a Provence, jistě na ně jen tak nezapomene. Slunce, pohoda, usměvaví lidé, skvělé jídlo a víno...

Malebnost a přátelskost jižní Francie je na hony vzdálená stresu a odměřenosti severní poloviny země a místní jsou na jedinečnou atmosféru své domoviny náležitě hrdí. Nijak si nepotrpí na novoty, ctí tradice předků a ukázkově se starají o svá města i krajinu.

Levandule, kam se podíváš

Dobře vědí, že právě specifický charakter jejich kraje sem každoročně přivádí statisíce turistů z celého světa, kteří tu pak utrácí miliony eur.

Nekonečná levandulová pole a vinice, kouzelná města protkaná křivolakými uličkami a plná památek z období temného středověku i antických dob, vesničky, v nichž jako by se život zastavil, to všechno se odráží také v zařízení a vybavení domů a bytů.

Ať už vejdete do místní hospůdky, nebo se ocitnete u někoho na návštěvě, zdejší interiéry na vás zapůsobí stejně příjemně jako všechno ostatní. Jsou tak výrazné, že definují vlastní styl, který dnes najdete prakticky všude na světě.

Interiér inspirovaný Provencí je ve své podstatě rustikální, protože vychází z vybavení selských stavení francouzského jihu. Nesmí v něm chybět masivní stůl pro velkou rodinu a přátele, klasická dřevěná kredenc, látky bohatě zdobené květinovými vzory ani pohodlná křesílka se staromódním potahem.

Jí se ze zdobeného porcelánu a mezi barvami dominují modrá, bílá, béžová a fialová. V čem ale vlastně tkví kouzlo stylu à la Provence?

Je to jednoduché: není tu příliš místa pro strohé linie, plasty, abstraktní dezény ani technologické vychytávky. Zkuste to taky tak!

jižní francie 3

Nostalgie: Na některé z nás může interiér vybavený ve stylu jižní Francie působit příliš zdobně, někdy možná až kýčovitě. Ve většině lidí ale probouzí nostalgické vzpomínky na letní prázdniny strávené u babičky na venkově.

foto: