Ratan, to je evergreen i vysoce módní záležitost

ratan 1
Umělý RATAN Přestože ratan je velmi odolný, řada z nás dnes pro potřeby venkovního posezení používá nábytek z imitace ratanového dřeva. Důvod je nasnadě: umělý ratan je téměř nezničitelný.
Domácnost 30. června 2013

My Středoevropané používáme ratanový nábytek teprve asi dvě stě let, ale zamilovali jsme se do něj. A jak se zdá, je to láska, která leccos vydrží. Ostatně, čekali byste od ratanu něco jiného?

Ačkoli v Asii se ratan pro výrobu nábytku používá tisíce let, u nás v Evropě se s ratanovým nábytkem pracuje od 19. století, kdy ho Nizozemci a Britové začali ve velkém dovážet z jeho původní vlasti – ostrovů dnešní Indonésie.

Ostatně Indonésie zůstala ratanovou velmocí dodnes, až 80 % světové produkce ratanu pochází právě z této krásné, lidnaté země v jihovýchodní Asii.

Jako první šlechta

Je to pochopitelné, zdejší tropické klima této popínavé liáně vyhovuje a místní obyvatelé jsou vyhlášenými odborníky na její zpracování i na vlastní výrobu ratanového nábytku. Ano, ta krásná křesílka, komody, paravany... jsou i dnes vyráběné víceméně ručně, a tak je každý kousek originál.

My Češi jsme se s ratanem začali kamarádit na konci 19. století. Stejně jako na Britských ostrovech viktoriánské doby i v Čechách a na Moravě se ratanový nábytek poprvé objevil na šlechtických sídlech a ze začátku se používal téměř výhradně pro letní posezení v exteriéru.

Pro své skvělé vlastnosti se ale poměrně rychle přestěhoval přes verandy, zimní zahrady a kryté terasy až do ústředních místností našich domů. A láska trvá i nadále, protože ratan nás už několik generací úspěšně přesvědčuje, že nám má hodně co nabídnout.

Je lehký, ale přitom velmi pružný a odolný, takže se snadno přemísťuje a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Je to rostlinný materiál, takže vytváří dojem tepla, bezpečí a uvolnění, na rozdíl od klasického dřeva však dodává prostoru jistou vzdušnost a lehkost.

A do třetice, přírodní ratan je vždy v jemných odstínech hnědé, béžové nebo šedavé, takže se velmi dobře kombinuje s dalšími barvami.

ratan 2

Foto z aktuální kolekce Lene Bjerre Design, A La Maison

foto: