Nemáte zahradu? Udělejte si ji na balkoně

Domácnost 8. června 2013

Balkon, nebo aspoň balkonek by chtěl mít každý. A poměrně dost z nás ho také má. Ovšem řada „balkonových šťastlivců“ vlastně moc neví, co si s ním počít. Přitom je to tak jednoduché!

Když začnete přemýšlet o balkoně a o jeho vybavení, mějte na paměti, že toto místo je v každém bytě vskutku jedinečné. Představuje totiž průnik mezi světem vašeho soukromí a veřejným prostorem přístupným víceméně každému (samozřejmě jen pohledem).

Tento jeho „dvojaký“ charakter musíte respektovat za každých okolností, bez ohledu na to, má-li deset metrů čtverečních a majestátně ční do prostoru hlavního náměstí, nebo jde-li o dvoumetrového prcka směrovaného do klidného vnitrobloku. Balkon prostě není jen váš, a to se odrazí ve způsobu, jak s ním zacházet.

Základní pravidlo související se zařizováním balkonu je jen jedno a je velmi prosté: Balkon zařizujeme vždy ve stylu místnosti, ze které se na něj vchází. Převažuje v ní dřevo, přírodní látky a venkovské dezény? Vybavte balkon ve stylu à la jihočeská chalupa (nebo snad raději venkovský styl jižní Francie?).

Soukromí díky květinám

Klidně tam postavte zdobný kovový stolek a židle, přidejte kostkované podušky, pačvorkové deky a polštářky, květovaný servis a spoustu barevně kvetoucích rostlin. Nebo je vchodová místnost vybavená spíš ve strohém minimalistickém designu? Pořiďte si na balkon vkusný plastový nábytek jednoduchých tvarů a tlumených barev, masivní skleněné doplňky, jednoduché police a decentní květinovou výzdobu.

Jak už bylo řečeno, balkon propojuje váš soukromý svět s veřejným prostorem a z toho plyne, že by měl za každých okolností působit vkusně a upraveně. Balkon není komora, takže sem nepatří smetáky, kbelíky a hadry na podlahu. A už vůbec to není skladiště, abyste tu odkládali harampádí. Myslete na to!

Častým problémem českých balkonů je také okraj, zvláště tvoří-li ho zábradlí, skrz které je vidět. Abyste omezili zvědavé pohledy na minimum, použijte květinové „stěny“, které dokážou vytvořit pelargonie, moud nebo břečťan.

Uděláte s nimi určitě větší parádu než s rákosovou rohoží připevněnou podél obvodu balkonu. Pohled na rostliny navíc prokazatelně mírní stres, takže přispějete k tomu, že místo, kde žijete, bude příjemnější pro vás i pro ostatní.

42 procent

  • Na balkonech železobetonové džungle velkých měst dokážou vytvořit iluzi, že příroda je „hnedle za oknem“. Vyrábějí se z různých materiálů, v různých tvarech, barvách i velikostech, takže si vybere opravdu každý. Chcete-li dát vyniknout konkrétním květinám, použijte třeba jen tři. Pokud je ale vaším cílem dojem „zahrada v bytě“, můžete jich na stěnu navěsit mnohem víc. A nebojte se kombinovat!

zahrada na balkoně 1
foto: