Nechte vstoupit světlo. Samozřejmě stylově!

Domácnost 2. července 2013

Ačkoli se to nezdá, lustr je tím prvkem, který dokáže atmosféru interiéru buď dokonale podtrhnout, nebo nemilosrdně rozbít. Je jasné, že nám jde o to první.

Konstatování, že bez umělého osvětlení se dnes běžná moderní domácnost neobejde, je asi tak objevné, jako říct, že nebe je modré. Takže rovnou k věci...

Svůj domov můžeme osvětlit několika způsoby, ovšem tím nejběžnějším je použití klasických lustrů. Lustry, jak je známe dnes, se poprvé objevily v 16. století v Itálii, do českých zemí dorazily až o dvě stě let později. Od té doby jsou však nejoblíbenějším typem osvětlení interiérů domácích i veřejných.

Výrazný prvek

Lustry se z hlediska vybavení interiérů řadí mezi doplňky, ale jejich výběr neradno podceňovat. Znáte ten pocit, kdy vstoupíte do místnosti, a ačkoli je v ní vlastně všechno tak, jak má být, celek působí disharmonicky?

Často za to může právě necitlivě vybraný lustr. Centrální svítidlo totiž dodává interiéru nejen světlo, ale také celkovou atmosféru. Dokáže ji silně podtrhnout, nebo rychle „shodit“.

Jak se tedy takové chyby vyvarovat? Až budete procházet obchody s nábytkem, mějte neustále na paměti, že lustr musí souznít se základním laděním místnosti.

Je-li váš obývák v minimalistickém stylu, pořiďte si jednoduchý lustr (nebo lustry) z plastu, kovu či jiného materiálu, který v interiéru převládá. Máte obývák v provensálském stylu? Je třeba pořídit zdobnější lustr s patinou.

Pokud ovšem interiéru dominuje nikoli styl, ale výrazná barva (viz růžová na hlavní fotografii), je dobré vybrat lustr podle její intenzity.

Syté odstíny, zvláště valéry růžové, vínové a královské modré, unesou výrazný, zdobný a „košatý“ lustr. Naproti tomu v interiérech pastelových odstínů upřednostněte lustry bez přílišného zdobení, ovšem zajímavého tvaru.

Lustry 7

Ke sladké růžové se zdobný mnohoramenný lustr inspirovaný rokokem vysloveně hodí. Nebo ne?

foto: